Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2016_17 |
Assignatura | MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II | Codi | 19214112 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Alteracions dels vins, control i estabilitazció microbiològics durant la vinificació. | 1. Alteracions produides pels llevats. 2. Alteracions produides pels bacteris làctics 3. Alteracions produïdes per bacteris acètiques. 4. Estabilització microbiològica dels vins per mètodes físics: filtració, tractament tèrmic, altes presions 5. Estabilització microbiològica del vins per mètodes químics: l’anhídrid sulfurós (SO2), l’àcid sòrbic. Enzims lítics. 6. Higiena en enología |
Control microbiològic durant la vinificació. | 1. Introducció a la Biologia Molecular enològica 2. Control microbiològic aplicat a la indústria enològica 2.1. Mètodes d’aïllament i recompte. 2.2. Mètodes d’identificació: taxonomia clàssica versus taxonomia molecular. - Metodologies bàsiques de biologia molecular - Mètodes d’identificació espècies (llevats, BL, BA), dependent i independents de cultiu - Mètodes d’identificació soques (llevats, BL, BA) 2.3. Aplicacions en la indústria enològica 3. Cultius iniciadors: últimes tendències. |