Guia docent Facultat de Medicina i Ciències de la Salut |
català |
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2017_18 |
Assignatura | SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA | Codi | 14224110 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
4 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Ètica clínica en nutrició | 1. Conceptes generals. Escoles ètiques actuals. 2. Procediments de decisió en ètica clínica: enfocament principalista. 3. Procediments de decisió en ètica clínica: procediment casuístic. 4. La informació al pacient. Consentiment informat i veracitat. 5. La confidencialitat i la intimitat del pacient. El secret professional. 6. La capacitat de la presa de decisions: menors i psiquiàtrics. 7. Ètica en la pràctica clínica: la missió del nutricionista. Les bones pràctiques. El coneixement científic. Prevenció i promoció de la salut. 8. Els conflictes ètics a la pràctica professional: relacions interprofessionals. 9. Ètica i Política. Gènere i multiculturalisme. Dietes excloents. 10. El rebuig al tractament: vaga de fam i anorèxia nerviosa. 11. Limitació de l’esforç terapèutic: futilitat i qualitat de vida. 12. L’alimentació dels discapacitats i malalts crònics. Les cures pal•liatives. Documents de voluntats anticipades. 13. Recursos i serveis de salut. Justícia social i equitat als països desenvolupats. L’alimentació com a dret universal. 14. Modes dietètiques y adicions; vigorèxia, dietes estilitzants, dietes milacre. 15. Ètica de la recerca |
Suport nutricional | 1. Introducció. Història, conceptes bàsics. 2. Alimentació bàsica adaptada. 3. Suplementació nutricional. Definició i tipus de suplements. Indicacions i contraindicacions. 4. Nutrició enteral. Concepte. Productes i vies d'accés. Indicacions i contraindicacions. Formes d'administració i complicacions. 5. Nutrició parenteral. Concepte i tipus. Vies d'accés. Indicacions i contraindicacions. Complicacions. 6. Nutrició artificial pediàtrica. Aspectes diferencials respecte a la nutrició artificial de l'adult. 7. Síndrome de renutrició. Pacients de risc, prevenció i tractament. 8. Dejuni i agressió. Suport nutricional en el malalt crític. 9. Suport nutricional precoç i perioperatori. 10. Nutrició artificial domiciliaria. |