Guia docent Facultat d'Infermeria |
català |
Grau d'Infermeria (Campus Terres de l'Ebre) (2016) |
Assignatures |
PRINCIPIS DE NUTRICIÓ A INFERMERIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2019_20 |
Assignatura | PRINCIPIS DE NUTRICIÓ A INFERMERIA | Codi | 18244108 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Segon | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció |
Es defineixen el següents conceptes: nutrient, aliment, nutrició, alimentació, dietètica i dietoteràpia. Relació entre salut i alimentació. Breu repàs de la història de l'alimentació humana. Factors que incideixen en l'alimentació humana. |
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients | En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de la persona i els factors que influeixen. Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal. Es descriuen les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades. Es contemplen les variacions de l'alimentació en les diferents etapes de la vida. |
Unitat temàtica 3: Educació per a la salut | Comprén la classificació dels diferents aliments segons el seu contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència també als antioxidants i els seus efectes sobre la salut. Es descriuen les generalitats de la dietoteràpia: objectius de les dietes terapèutiques, dietes quantitatives i qualitatives, paràmetres nutricionals a modificar en les dietes terapèutiques, dietes progressives. S'estudia la repercusió que la manipulació dels aliments pot tenir sobre la seva qualitat. S'analitzen les diferents formes de conservació dels aliments. |
Unitat temàtica 4: Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició | Macronutrients. Absorció d'aminoàcids, lípids i glúcids. Micronutrients. Vitamines hidrosolubles i liposolubles. Macrominerals (Ca, Mg) i oligoelements (Fe, Zn, Cu, Cr, Se, I, Mn). |
Unitat temàtica 5: Malalties d'origen alimentari | Per causes microbiològiques, biològiques i per altres causes. |
Unitat temàtica 6: Interrelacions metabòliques | Cicle dejú-alimentació. Interrelacions metabòliques dels teixits en diversos estats nutricionals i hormonals. |
Unitat temàtica 7: Alteracions de la ingesta | Malnutrició per defecte i per excés. S'estudien també els diferents aspectes que permeten valorar l'estat nutricional de la persona. |