Guia docent Facultat de Química |
català |
Nutrició i Metabolisme (2012) |
Assignatures |
METODOLOGIA D'INVESTIGACIÓ BÀSICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | METODOLOGIA D'INVESTIGACIÓ BÀSICA | Codi | 13675203 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | AN |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. El mètode científic. | Història i evolució del mètode científic. Plantejament d’un projecte de recerca, cerca d’antecedents, plantejament de la hipòtesi. |
2. Criteris de qualitat. | Certificació, acreditació i normalització. Bones pràctiques de laboratori (BPL). Principis que abarquen les BPL. Procediments estàndard d’operacions. Auditoria. |
3. Experimentació animal. | Origen històric. Legislació. Benestar animal. Procediments experimentals bàsics: administració de substàncies i vies, obtenció de mostres biològiques, mètodes d’anestèsia, analgèsia i eutanàsia. Classificació dels models animals. Tipus d’animals d’experimentació. |
4. Alternatives a la utilització d’animals d’experimentació. |
Concepte de les 3Rs: reemplaçament, reducció, refinament. Validació de mètodes alternatius. Legislació. Disseny experimental. Alternatives en educació. |
5. Cerca bibliogràfica. | Gestors bibliogràfics. Tipologies i característiques comunes. Bases de dades bibliogràfiques. Estratègia per a la cerca bibliogràfica. Gestió de la biblioteca personal. Indicadors bibliomètrics. |
6. Anàlisi, tractament i representació de dades. | Nocions bàsiques sobre anàlisi i tractament de les dades, gràfics i estadística. |
7. Difusió de la recerca. |
Redacció d’un informe o d’un article. Organització dels continguts. Redacció de les referències. |
8. Presentació dels resultats en públic. |
Estructuració de la presentació. Disseny efectiu i ajust visuals. L’audiència, el discurs i el llenguatge no verbal. |