Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Begudes Fermentades (2014) |
Assignatures |
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2023_24 |
Assignatura | AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS | Codi | 19625204 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | Primer | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
0. Bioquímica del raïm. Nocions de maduració del raïm. | |
1. Llevats presents en mostos i vins: introducció i característiques generals. Factors que condicionen el creixement i supervivència dels llevats i el desenvolupament de la FAL. |
|
2. Metabolisme de S. cerevisiae: fermentació alcohòlica (FAL) i metabolisme de compostos secundaris. Avenços i eines per optimitzar el procés |
|
3. Últims avenços en selecció de llevats vínics i utilització de cultius iniciadors. Llevats no-Saccharomyces, híbrids naturals, llevats no-GMO. |
|
4. Necessitats nutricionals dels llevats i cobertura en els mosts. Efecte de l'addició de nutrients. utilització de llevats secs inactives. |
|
5. Les substàncies aromàtiques del vi: influència de la soca de llevat i de les condicions de fermentació sobre els aromes. Origen de les alteracions i defectes. |
Anàlisi sensorial de vins . |
6. El metabolisme lipídic dels llevats. Factors que influencien la composició lipídica dels llevats en enologia. Efecte sobre la tolerància a l'estrès. |
|
7. Eines per a l'estudi dels llevats vínics: anàlisi fenotípics, moleculars, transcriptòmics, metabolòmics, etc. |