Guia docent Facultat d'Infermeria |
català |
Grau en Infermeria (Seu Baix Penedès) (2016) |
Assignatures |
PRINCIPIS DE NUTRICIÓ A INFERMERIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2023_24 |
Assignatura | PRINCIPIS DE NUTRICIÓ A INFERMERIA | Codi | 18254108 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Segon | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció i conceptes |
Definició de diversos conceptes relacionats amb l'alimentació i la nutrició. Relació entre salut i alimentació. Breu referència a la història de l'alimentació humana i els factors que incideixen. |
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients |
Estudi del valor energètic dels nutrients. Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició. Descripció dels diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, vitamines, minerals i fibra. |
Unitat temàtica 3: Els aliments | Comprèn la classificació dels diferents aliments d'acord amb el contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència als antioxidants i els seus efectes sobre la salut |
Unitat temàtica 4: Equilibri alimentari i hàbits alimentaris | Descripció de les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades. Equilibri alimentari i necessitats nutricionals en les diferents etapes de la vida. L’activitat esportiva i l’alimentació equilibrada. Alimentació vegetariana, en diferents religions, cultures... |
Unitat temàtica 5: Valoració nutricional | Avaluació de l’estat nutricional de la persona. Parts principals de la història clínica nutricional. Indicadors de malnutrició |
Unitat temàtica 6: Seguretat alimentaria | Manipulació, tecnologia i conservació d’aliments. |
Unitat temàtica 7: Malalties d’origen alimentari |
Malalties alimentaries per causes microbiològiques, biològiques, químiques i per altres causes. |
Unitat temàtica 8: Alimentació especial i teràpia nutricional. | Descripció dels objectius de la teràpia nutricional, els paràmetres nutricionals a modificar a les principals dietes terapèutiques, les dietes hospitalàries i les dietes especials (al·lèrgies i intoleràncies) |