2018_19
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Doble tit. de Grau de Biotecnologia i de Bioquímica i Biol. Molecular(2014)
 Assignatures
  ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Nutrició i la dietètica: passat, present i futur: La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur.
Tema 2 Nutrició personalitzada en l'actualitat: aliments funcionals. Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 3 Alimentació saludable. Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris. Ingesta dietètica: valoració i validació: Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética.
Tema 4 Regulació i disseny d'aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcional - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.
Tema 5 Valoració de l’estat nutricional: Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...)
Tema 6 Definició, característiques i efectes de les dietes més importants. Conceptes generals i exemples pràctics
Tema 7 Utilització de fitoquímics en aliments funcionals. Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .
Tema 8 Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Exemples de mercat.
Tema 9 Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.
Tema 10 Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat.
Tema 11 Utilizació de pèptids bioactius en aliments funcionals. Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat.
Tema 12 Utilització de vitamines i minerals en aliments funcionals.
Tema 13 Nutrició en situacions fisiològiques especials: Embaràs, lactància etc
Tema 14 Nutrició en situacions patològiques: obesitat, diabetes, hipertensió..