2011_12
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Medicina (1994)
 Assignatures
  FARMACOLOGIA CLÍNICA
   Continguts
Tema Subtema
Programa de classes teòriques 1. FARMACOLOGIA CLÍNICA. Objectius i activitats principals. Aplicació a la racionalització de les pautes terapèutiques.

2. FARMACOLOGIA CLÍNICA EMBRIONÀRIA I FETAL. Pas de fàrmacs a través de la placenta. Farmacocinètica fetal. Condicions per a la producció de malformacions congènites. Fàrmacs teratògens: classificació. Principis a l'hora de prescriure fàrmacs en l'embaràs.

3. FÀRMACS EN L'EMBARÀS. Influència de l'embaràs sobre l'acció dels fàrmacs: canvis farmacocinètics i canvis farmacodinàmics. Criteris d'utilització dels fàrmacs durant l'embaràs. Tractament de les afeccions més comuns en la dona embarassada.

4. FÀRMACS EN LA LACTÀNCIA. Excreció de fàrmacs a través de la llet materna. Utilització dels fàrmacs durant la lactància: Qüestions a considerar. Fàrmacs contraindicats i fàrmacs que poden considerar-se segurs.

5. FARMACOLOGIA CLÍNICA PEDIÀTRICA. Modificacions de la resposta als fàrmacs en el nen: alteracions farmacocinètiques i alteracions farmacodinàmiques. Característiques d'utilització de fàrmacs en el nen. Particularitats de l'ús de fàrmacs en la infància.

6. FARMACOLOGIA CLÍNICA GERIÀTRICA. Factors determinants de les modificacions de la resposta als fàrmacs en l'ancià: factors farmacocinètics, farmacodinàmics i socials.

7. UTILITZACIÓ DE FÀRMACS EN LA PATOLOGIA HEPÀTICA. Modificacions de la resposta als fàrmacs en cas d'afectació hepàtica: alteracions en el metabolisme i en l'excreció; canvis distributius per hipoproteïnèmia. Alteracions farmacodinàmiques. Iatrogènia hepàtica i digestiva.

8. UTILITZACIÓ DE FÀRMACS EN LA PATOLOGIA RENAL. Modificacions de la resposta als fàrmacs en cas d'insuficiència renal; augment de la incidència de reaccions adverses; resposta terapèutica alterada; canvis responsables d'aquestes modificacions. Ajustament de dosis. Iatrogènia renal.

9. INFORMACIÓ SOBRE MEDICAMENTS. A quins nivells pot donar-se informació sobre medicaments? Fonts d'informació sobre medicaments. Com escollir entre les diverses fonts d'informació? Com ha de ser la informació dels medicaments?

10. FARMACOLOGIA SOCIAL. Factors que influeixen en el consum de medicaments. Automedicació. Compliment terapèutic.

11. INTERACCIONS FARMACOLÒGIQUES. Factors que augmenten la probabilitat d'interaccions farmacològiques. Mecanismes de producció d'interaccions. Normes generals per al control d'interaccions. Principals interaccions entre fàrmacs o grups farmacològics.

12. REACCIONS ADVERSES INDUÏDES PER MEDICAMENTS. Importància de les reaccions adverses. Factors que intervenen en la seva aparició. Tipus de reaccions adverses. Mecanismes de producció dels diferents tipus de reaccions adverses.

13. TOXICOMANIES. Dependència física i psíquica. Mecanismes de dependència. Importància medicosocial. Algunes de les toxicomanies més freqüents. Mesures terapèutiques enfront de les toxicomanies.

14. TOXICOLOGIA FARMACOLÒGICA. Tractament de les intoxicacions per fàrmacs i altres agents. Urgències toxicològiques.

Programa de crèdits pràctics
BLOC 1
1. FARMACOTERÀPIA DE LA INSUFICIÈNCIA CARDÍACA. Maneig clínic dels diferents grups farmacològics. Criteris d'elecció i d'aplicació.

2. FARMACOTERÀPIA DE LA CARDIOPATIA ISQUÈMICA. Prevenció farmacològica. Maneig clínic dels diferents grups farmacològics. Criteris d'elecció i d'aplicació.

3. FARMACOTERÀPIA DE LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL. Maneig clínic terapèutic dels fàrmacs antihipertensius. Criteris d'elecció i d'aplicació.

4. FARMACOTERÀPIA DE LA DIABETIS I DE LES SEVES COMPLICACIONS. Maneig clínic dels diferents grups farmacològics. Criteris d'aplicació.

5. TERAPÈUTICA DEL DOLOR. Farmacologia clínica i utilització terapèutica dels analgèsics, dels antiinflamatoris no esteroïdals i dels fàrmacs coadjuvants emprats en el tractament del dolor.

6. TERAPÈUTICA DE L'APARELL RESPIRATORI. Farmacoteràpia broncodilatadora i antiasmàtica. Maneig clínic d'antitussigens, mucolítics i expectorants. Criteris d'utilització. Valoració crítica de l'eficàcia mucolítica.

7. FARMACOTERÀPIA DERMATOLÒGICA. Medicació tòpica. Classificació i tipus de preparats. Utilitat clínica. Maneig dels antiinflamatoris en dermatologia.

8. RECEPTA MÈDICA. Definició. Tipus de recepta mèdica. Què es pot prescriure amb recepta mèdica? Algunes recomanacions per evitar els errors de prescripció.

Programa de crèdits pràctics
BLOC 2. SEMINARIS (assistència obligatòria)
1. CASOS CLÍNICS TERAPÈUTICS. Disseny d'un tractament a partir d'un cas clínic. Revisió bibliogràfica.

2. SELECCIÓ DE MEDICAMENTS. Objectius de la selecció de medicaments. Criteris de selecció de medicaments. Establiment d'un procés de selecció de medicaments.

3. FARMACOVIGILÀNCIA. Objectius de la farmacovigilància. Estratègies i metodologies per a la detecció i anàlisi de reaccions adverses produïdes per medicaments. Notificació voluntària de reaccions adverses produïdes per medicaments: TARGETA GROGA. Establiment de la relació causal entre la reacció adversa i el fàrmac sospitós de produir-la: algoritmes de causalitat. Resolució de problemes clínics lligats a tractaments farmacològics.

4. ASSAIG CLÍNIC. La recerca farmacològica en l'home i el desenvolupament de nous medicaments. Tipus d'assaigs clínics. Declaració de Helsinki i legislació espanyola. Anàlisi i evaluació d'un assaig clínic.