2010_11
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Fisioteràpia (1993)
 Assignatures
  SALUT PÚBLICA I LEGISLACIÓ SANITÀRIA
   Continguts
Tema Subtema
Bloc 1 Introducció a la Salut Pública


Tema 1. Concepte de Salut i de Salut Pública.

Evolució històrica del concepte de salut . Concepte actual de salut . Determinants de la salut .
Antecedents històrics i evolució de la Salut Pública. Concepte actual de Salut Pública. Salut individual i Salut col·lectiva. Funciones de la Salut Pública. Concepte actual de Salut Comunitària.

Tema 2. Nivells de Prevenció i el seus instruments.

Concepte de Medicina preventiva. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Intervenció preventiva personalitzada. Instruments per a la prevenció. Activitats preventives en Atenció Primària.
Bloc 2. EPIDEMIOLOGIA I DEMOGRAFIA SANITÀRIA. Tema 3. Mètode epidemiològic.
Evolució històrica de l’epidemiologia. Utilitat de l’epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic: etapes metodològiques de l’epidemiologia. Classificació dels estudis epidemiològics.

Tema 4. Estudis transversals. Estudis descriptius: objectius, utilitat, elecció de la població. Avantatges i limitacions. Sèries de casos clínics. Estudis ecològics: tipus, anàlisi i interpretació. Estudis descriptius de mobilitat i mortalitat.

Tema 5. Estudis casos-control.
Característiques del disseny dels estudis casos-control. Objectius. Selecció de casos i controles. Informació sobre l’exposició. Avantatges i limitacions.

Tema 6. Estudis de cohorts.
Característiques del disseny dels estudis de cohorts. Objectius. Selecció de les cohorts exposades i no exposades. Seguiment de les cohorts. Avantatges i inconvenients.

Tema 7. Estudis experimentals. Fonts d’error i biaixos dels estudis epidemiològics.
Raonament experimental. Classificació dels estudis experimentals: assaigs clínics, estudis experimentals a la comunitat. Utilització i conveniència. Protocol. Assignació de grups. Error aleatori. Biaix de selecció i d’informació. Factors de confusió. Validesa externa. Principals fonts d’error i biaixos dels estudis epidemiològics.

Tema 8. Demografia sanitària estàtica, dinàmica i social.
Concepte de demografia. Interès de la demografia per a la Salut Pública. Dimensió i estructura de les poblacions. Concepte de demografia estàtica. Fonts de dades. Piràmides de població. Concepte de demografia dinàmica. Natalitat i fecunditat. Mortalitat bruta i específica per edats, per causes. Anys potencials de vida perduts. Factors socials relacionats amb els nivells de salut.

Tema 9. Indicadors de Salut. Sistemes d’informació sanitària i vigilància epidemiologia.
Característiques d’un indicador de salut. Tipus d’indicadors de salut . Concepte i funcionament dels sistemes d’informació sanitària. Concepte i característiques de la vigilància epidemiològica. Enquestes específiques.

Tema 10. Mesures de freqüència de la malaltia. Mesures d’associació i impacte.
Valores absoluts i relatius. Mesures de freqüència de la malaltia: raó, proporció, taxa. Incidència. Prevalença. Variables de persona, lloc i temps. Concepte i característiques de les mesures d’associació: risc relatiu, ODDS Ratio. Concepte i característiques de les mesures d’impacte: proporció o risc atribuïble.

Tema 11. Associació i causalitat en epidemiologia.
Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d’associació. Models de causalitat. Criteris per a considerar una associació com a causal. Tipus de causes. Multicausalitat.

Tema 12. Diagnòstic de la malaltia.
Signes, síndromes i proves clíniques. Probabilitats pre-prova: sensibilitat, especificitat i els seus complementaris. Probabilitats post-prova: valores predictius i els seus condicionants. Aplicació d’una prova diagnostica en contextos amb diferent prevalença de la malaltia. Implicacions diagnostiques en el cribatge. Eficàcia, eficiència i efectivitat.

Bloc 3. PROBLEMES DE SALUT MÉS IMPORTANTS PER AL FISIOTERAPAPEUTA: EPIDEMIOLOGIA I MEDICINA PREVENTIVA. Tema 13. Epidemiologia general i medicina preventiva de la malalties transmissibles.
Importància i fases de les malalties transmissibles. Cadena epidemiològica. Mode de presentació de les malalties transmissibles. Bases epidemiològiques de la prevenció. Mètodes i estratègies de control. Eradicació de malalties infeccioses. Bases epidemiològiques de les vacunacions. Calendaris vacunals.

Tema 14. Classificació general de les malalties transmissibles. Infecció hospitalària.
Classificació general de les malalties transmissibles. Importància, dimensions i profilaxi de les infeccions hospitalàries.

Tema 15. Malalties de transmissió preferentment respiratòria: tuberculosis, malaltia meningocòccica.
Record històric i importància de la tuberculosi. Epidemiologia i medicina preventiva de la tuberculosis: mortalitat, mobilitat, infecció i cadena epidemiològica. Epidemiologia i medicina preventiva de la malaltia meningocòccica.

Tema 16. Malalties de transmissió sexual i hemàtica.
Historia de la SIDA. Distribució de la infecció per HIV i de la SIDA. Epidemiologia i medicina preventiva de la SIDA. Historia natural de la infecció pel virus de la hepatitis B (VHB). Epidemiologia i medicina preventiva de l’hepatitis B.



Tema 17. Epidemiologia general de les malalties no transmissibles. Factors de risc i multicausalitat.
Característiques generales de les malalties cròniques: duració i concepte de cas. Raonament causal en les malalties cròniques. Bases de la prevenció de les malalties cròniques: evacuació del risc i programes de intervenció.

Tema 18. Malalties cardiovasculars.
Epidemiologia i medicina preventiva de les malalties cardiovasculars.

Tema 19. Càncer.
Epidemiologia i medicina preventiva del càncer.

Tema 20. Malalties musculoesquelètiques.
Epidemiologia i medicina preventiva de les malalties del sistema musculoesquelètic.

Tema 21. Malalties metabòliques i malalties respiratòries cròniques.
Epidemiologia i medicina preventiva de les malalties metabòliques: obesitat, diabetis.
Epidemiologia i medicina preventiva de les malalties respiratòries cròniques.

Tema 22. Discapacitats físiques, psíquiques i sensorials.. Epidemiologia i medicina preventiva de les discapacitats físiques. Epidemiologia i medicina preventiva de les malalties mentals. Epidemiologia i medicina preventiva de les alteracions dels sentits.

Tema 23. Epidemiologia i medicina preventiva dels accidentes.
Importància sanitària. Epidemiologia dels diferents tipus de accidentes: de trànsit, domèstics, peridomèstics i esportius. Mesures de prevenció en els accidentes.

Tema 24. Epidemiologia i medicina preventiva dels problemes de salut a l’ambient de treball. Salut laboral.
Anàlisis del treball. Ergonomia. Accidents de treball i malalties professionals. Organització de la medicina del treball. Serveis metges d’empresa.

Bloc 4. MEDI AMBIENT I ESTILS DE VIDA EN RELACIÓ AMB LA SALUT. Tema 25. Higiene alimentaria.
Els aliments com a possibles factors de risc. Aliments alterats, adulterats i contaminats. Additius alimentaris. Control sanitari dels aliments. Codi alimentari espanyol.

Tema 26. Estat nutricional de la població i la seva relació con la salut .
Importància sanitari-social de l’alimentació i la nutrició. Relació alimentació-nutrició i salut. Necessitats i recomanacions nutricionals Objectius nutricionals. Guies alimentàries. La educació sanitària en alimentació i nutrició.

Tema 27. Activitat física i salut .
Concepte d’activitat física, exercici físic i forma física. Epidemiologia de l’activitat física. Efectes positius i inconvenients de l’activitat física sobre la salut i la malaltia. Promoció de l’exercici físic.

Tema 28. Drogodependències. Consum excessiu d’alcohol. Tabac i Salut.
Concepte i classificació de les drogues causants de drogodependències. El problema sanitari -social del consum de drogues il·legals: epidemiologia i prevenció. Epidemiologia i prevenció dels problemes de salut derivats del consum excessiu d’alcohol. Efectes farmacològics dels components del tabac. Evidències epidemiològiques i experimentals dels efectes del tabac sobre els fumadores actius i passius. Lluita contra l’hàbit de fumar.


Bloc 5. EDUCACIÓ SANITÀRIA. Tema 29. Concepte de educació sanitària. Bases científiques de la modificació dels comportaments de salut .
Concepte i objectius de l’educació sanitària. Teoria de la modificació dels comportaments de salut . Enfoc pragmàtic de l’educació sanitària dels adults.

Tema 30. Paper de l’educació en la promoció i restauració de la salut de la població. Campos d’acció i agents de l’educació sanitària.
Educació de persones "sanes": educació sanitària a la escola, al medi laboral i a la comunitat. Educació de persones malaltes. Agents de l’educació per a la salut: el metge i altres professionals sanitaris i no sanitaris.


Tema 31. Mètodes i mitjans d’educació sanitària.
La comunicació en l’educació. Principis sobre l’aprenentatge. Classificació dels mètodes d’educació sanitària: directes e indirectes.
Bloc 6. PLANIFICACIÓ, GESTIÓ I AVALUACIÓ SANITÀRIA. Tema 32. Sistemes sanitaris en el món. Sistema sanitari espanyol. “Ley General de Sanidad”. Organització del sistema sanitari a Catalunya.
Models de sistemes sanitaris. Record històric del sistema sanitari espanyol. Sistema Sanitari espanyol actual a partir de la “Ley General de Sanidad”. El sistema sanitari proposat per la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya.

Tema 33. Planificació i programació en Salut Pública.
Identificació dels problemes. Bases pel disseny, planificació, programació i avaluació de programes de salut . Elements de gestió.

Tema 34. Conceptes bàsics d’economia de la Salut.
Conceptes bàsics en economia sanitària. Evacuació econòmica en el sector salut . Tipus de anàlisi: Cost-efectivitat, cost-utilitat i cost-benefici. El mercat dels serveix sanitaris.

Tema 35. La Fisioteràpia en la Salut Pública. Assistència Hospitalària. Atenció Primària de Salut
Paper de la Fisioteràpia en la promoció i la restauració de la salut en el marco hospitalari. Funcions i activitats preventives de la Fisioteràpia en el Centre Hospitalari. Introducció de la Fisioteràpia en Atenció Primària. Funcions i activitats de la Fisioteràpia en AP.
Bloc 7. ÈTICA PROFESSIONAL Tema 1. Ètica professional: conceptes generals
Els problemes ètics de la pràctica clínica. Com elaborar un sistema ètic. Principis que fonamenten l’ètica.

Tema 2. Ètica professional: aplicació
Com aplico els principis a aquest cas concret? Els comitès institucionals d’ètica. El codi deontològic. Darrera reflexió.


Bloc 8. LEGISLACIÓ GENERAL Tema 3. La importància del Dret en la vida quotidiana
Què tenen a veure la fisioteràpia i el Dret? Necessitem normes. Les autoritats dicten les normes. Quines normes són les més importants? Què fan els Tribunals de Justí-cia?

Tema 4. L’organització del sistema sanitari a Espanya
Tenim un sistema sanitari públic des de fa cent anys. El Sistema Nacional de Salud. Les institucions sanitàries privades.

Tema 5. Els dos nivells d’assistència. Atenció primària. Atenció especialitzada. L’hospital.

Tema 6. La Fisioteràpia com a professió.
L'aparició de la fisioteràpia com a disciplina a Espanya. Formació dels fisioterapeutes. Mobilitat dels fisioterapeutes a la Unió europea. Funcions del fisioterapeuta. El fisiotera-peuta en el sistema sanitari actual.
Bloc 9. LEGISLACIÓ ESPECIFICA DE FISIOTERÀPIA Tema 7. L’intrusisme.
Definició d’intrusisme. Com defensar-se dels intrusos?

Tema 8. Els fisioterapeutes sou treballadors
Treball per compte d'altri. L'exercici lliure de la professió.

Tema 9. Associacions professionals
Col•legis professionals. Altres associacions professionals.

Tema 10. Salut laboral des del punt de vista legal
Motivació i conceptes bàsics. La llei de prevenció de riscos laborals.

Tema 11. Drets i deures dels pacients
La relació entre fisioterapeuta i pacient ha canviat. Els drets dels pacients, segons les lleis. Els deures dels pacients.

Tema 12. El dret a la confidencialitat
La confidencialitat és una garantia social. Les lleis i el codi deontològic ens obliguen a guardar el secret. El secret en algunes situacions particulars. Les lleis castiguen la in-discreció. Però tampoc no és una obligació absoluta.

Tema 13. El dret a que se li demani el consentiment
Per què el té? Què significa demanar-li el consentiment? Quanta informació cal do-nar-li? Com ha de ser l’imprès? Quina importància legal té el consentiment?. I si el pacient rebutja el tractament? I si actuo sense el seu consentiment? Sempre cal el seu consentiment?

Tema 14. La història clínica: un registre imprescindible
Definició i funcions. En cas de demanda, com pot ajudar-te? Com convertir-la en una prova favorable? El pacient, té accés a la seva història clínica? Quant de temps ha de conservar-se?

Tema 15. La responsabilitat professional del fisioterapeuta
Què és la responsabilitat professional? Quines opcions té el pacient descontent? Els elements de la responsabilitat professional. Prevenció i tractament del problema.