2010_11
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Fisioteràpia (1993)
 Assignatures
  SISTEMA NEUROMUSCULAR ESQUELÈTIC
   Continguts
Tema Subtema
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC I Teixit muscular y músculs: citoarquitectura i histofisiologia
1.- Sistema sarcotubular. Aparell contràctil: visió morfomolecular. Citoesquelet. Miòcits tònics i fàsics. Interconversió entre miòcits tipus I i tipus II.
2.- Teixit muscular esquelètic. Microtendons i endomisi. Microcirculació: unitat vascular i nivells d’anastomosi.
3.- Contracció muscular. Concepte de contracció muscular. Calci i sistema sarcotubular. Modificacions estructurals degudes a la contracció. Relaxació muscular. Modificacions estructurals degudes a la relaxació. Modificabilitat de la contracció muscular
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC II Músculs en els estadis de la vida

4.- Miogènesi. Concepte. De cèl•lules a teixit des del punt de vista de la diferenciació cel•lular. Cèl•lules diferenciades. Formació dels teixits musculars. Cèl•lules satèl•lit.
5.- Lesió muscular. Concepte de regeneració i reparació muscular. Tipus de noxes i mecanismes de lesió. Conseqüències morfofuncionals. Mecanismes implicats. Modificacons neuromusculars secundàries en la senilitat
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC III Sinapsi neuromuscular: histofisiologia

6.- Neurotransmissió sinàptica. Alliberament dels neurotransmissors químics. Microfisiologia de la transmissió química. Quimioreceptors: descripció i distribució. Components de la resposta sinàptica. Reciclatge del neurotransmissor. Transport actiu d’ions. Relació Na+/Ca2+. Ambient iònic. Possibles significats en les modificacions subsinàptiques de vesícules sinàptiques, vesícules CORE i vesícules recobertes, característiques de membranes densificades presinàptiques i postsinàptiques.
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC IV Sinapsi neuromuscular en els estadis de la vida


7.- Primoinnervació. Formació d’unions mioneurals a l’embrió. Especificitat dels contactes sinàptics embrionaris. Factors de regulació de la primoinnervació: matriu extracel•lular, factors solubles, altres.
8.- Canvis sinàptics en el període perinatal. Eliminació sinàptica en el període postnatal: transcendència, participació d’activitat neuromuscular, mecanismes de modulació. Mort de les motoneurones en el període perinatal: competitivitat, participació en l’activitat elèctrica
9.- Plasticitat sinàptica. Elements de plasticitat neuromuscular: recuperació i retracció de l’axó. Reformació sinàptica. Mecanismes responsables de la plasticitat neural de la recuperació i de la retracció de l’axó. Especificitat de les connexions mioneurals. Factors de creixement nerviós. Molècules d’adhesió neural. Canvis de l’arquitectura mioneural en condicions fisiològiques: sedentarisme, exercici, senilitat. Lesió d’axó: implicacions proximodistals. Tipus de noxes i mecanismes de lesió. Conseqüències morfofuncionals. Mecanismes implicats.
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC V Citoarquitectura òssia

10.- Estudi monogràfic dels components ossis: osteoblasts, osteòcits, matriu òssia. Funcions dels ossos. Irrigació, nutrició i innervació. Introducció a la biomecànica.
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC VI Ossos en els estadis de la vida

11.- Osteogènesi. Concepte. Teixit ossi primari. Ossificació intramembranosa. Ossificació encondral. Especialització en os compacte i esponjós. Placa epifisiària. Formació del periosti i endosti. Creixement proporcionat dels ossos. Factors que afecten l’ossificació.
12.- Remodelació òssia. Osteosíntesi-osteòlisi. Remodelació permanent. Metabolisme ossi i calci. Remodelació de l’os compacte. Remodelació de l’os trabecular. Histofisiologia de la remodelació. Factors que afecten la remodelació òssia de l’adult. Envelliment ossi: osteoporosi. Reparació de fractures.
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC VII Cartílags esquelètics

13.- Varietats de cartílag esquelètic. Cartílag hialí articular: citoarquitectura, histofisiologia de la seva nutrició. Citoarquitectura de discs invertebrals, meniscs i sínfisis. Histofisiologia de la nutrició en cada cas particular.
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC VIII Cartílags en els estadis de la vida

14.- Condrogènesi. Concepte. Origen mesenquimal del nucli de condrificació. Mecanismes de creixement: expansiu i aposicional. Moduladors de la condrogènesi.
15.- Reparació i envelliment del cartílag. Reparació del cartílag articular i fibrocartílag. Histofisiologia de l’envelliment del cartílag: cartílag articular, fibrocartílag. Coadjuvants/agreujants de l’envelliment/reparació del cartílag.
HISTOLOGIA (contingut teòric)
BLOC IX Articulació diartrósica

16.- Articulacions: generalitats. Concepte. Elements articulars: superfície del cartílag articular, de la membrana i del líquid sinovial, meniscs, lligaments i càpsula articular
17.- Estudi monogràfic dels elements articulars. Càpsula fibrosa, lligaments i tendons: estructura microscòpica, inserció òssia. Membrana sinovial: íntima i subsinovial segons la localització. Líquid sinovial: composició i histofisiologia.
18.- Histofisiologia articular. Irrigació de la càpsula i la membrana sinovial. Innervació. Organogènesi de les articulacions: diartrosi. Envelliment sinovial. Envelliment de lligaments i tendons.
HISTOLOGIA (contingut pràctic)
Pràctiques a laboratoris
1.- Ultraestructura de miòcits i sinapsi neuromuscular
2.- Modificacions microscòpiques per variacions d’activitat.
3.- L’os, cartílag articular, meniscs i disc intervertebral.
HISTOLOGIA (contingut pràctic)
Pràctiques Informàtiques
1.- Contracció muscular.
2.- Potencial de repòs i d’acció.
HISTOLOGIA (contingut pràctic)
Problemes interactius
• Problema-1: Blocs temàtics 2-4.
• Problema-2: Blocs temàtics 6-9.
HISTOLOGIA (contingut pràctic)
Seminaris presencials
• Seminari 1: Discussió Problema-1
• Seminari 2: Discussió Problema-2.
ANATOMIA HUMANA
Programa de classes teòriques
1. Embriologia: concepte. Fases del desenvolupament embrionari. Primera i segona setmana del desenvolupament.
2. Embriologia: tercera setmana del desenvolupament.
3. Desenvolupament del sistema nerviós I
4. Desenvolupament del sistema nerviós II
5. Organització morfològica i funcional del SNC.
6. Cervell: morfologia externa i relacions
7. Cervell: estructura interna (estructura).
8. Tronc de l’encèfal. Morfologia externa i relacions. Origen aparent dels parells cranials.
9. Tronc de l’encèfal. Estructura interna.
10. Cerebel: morfologia. Estructura i relacions.
11. Medul•la espinal: morfologia i estructura. Nervi raquidi.
12. Relacions de la medul•la espinal: Circulació del LCR.
13. Meninges. Sins cranials.
14. Irrigació del SNC.
15. Hipotàlem. Hipòfisi. Epífisi.
16. Còrtex cerebral. Àrees.
17. Tipus de sensibilitat. Tàlem.
18. Vies sensitives. Vies estatoacústiques.
19. Nuclis i vies motores.
20. Globus ocular i Vies òptiques sensorials.
21. Parells cranials somítics. Vies òptiques reflexes.
22. Trigemin.
23. Facial.
24. Neumogàstric. Glosofaringi. Espinal.
25. Generalitats sistema nerviós vegetatiu. Cadena simpàtica prevertebral.
26. Simpàtic cervical. Simpàtic toràcic i abdominal. Parasimpàtic.
ANATOMIA HUMANA
Programa de classes pràctiques
1. Osteologia: base del crani
2. Osteologia: fosses del crani
3. Morfología de l’encèfal: cervell, cerebel, tronc de l’encèfal. Medul•la espinal. Talls topogràfics.
4. Malformacions del sistema nerviós central. Malformacions de l'aparell locomotor: tronc i extremitats.

FISIOLOGIA (contingut teòric)
Bloc 1:
Nervi i múscul. Teixits excitables
Tema 1: Potencial de membrana. Excitabilitat i cèl•lules excitables. Bases iòniques dels potencials de membrana. Manteniment del potencial de membrana: bomba de sodi/potassi i permeabilitat selectiva. Variació del potencial de membrana.
Tema 2: Potencial d'acció. Bases iòniques i propietats. Períodes refractaris. Relació intensitat-temps en el potencial d'acció. Conducció del potencial d'acció: contínua i saltadora. Classificació de les fibres nervioses: fibres mielíniques i amielíniques.
Tema 3: Transmissió sinàptica. Transmissió de l'impuls nerviós. Sinapsi: característiques generals i funcionals. Sinapis elèctriques i químiques. Neurotransmissors: mecanisme d'acció. Integració neuronal: sinapsis excitadores i inhibidores. Potencials postsinàptics (PEPS, PIPS). Sumació temporal i espacial. Inhibició presinàptica. Circuits neuronals: interacció sinàptica i plasticitat.
Tema 4: Transmissió neuromuscular. Estructura de la unió neuromuscular. Formació i alliberament de l'acetilcolina. Activació dels receptors d'acetilcolina. Destrucció per l'acetilcolinesterasa. Potencial de placa terminal i potencial d'acció del múscul. Efectes farmacològics sobre la unió neuromuscular.
Tema 5: Múscul. Funcions dels músculs. Tipus de músculs i fibres musculars. Bases estructurals de la contracció de la fibra muscular esquelètica. Bases moleculars de la contracció: teoria dels filaments lliscants.
Tema 6: Contracció del múscul esquelètic. Iniciació a la contracció muscular: acoblament excitació-contracció. El calci com a factor de regulació de la contracció. Regulació de la concentració de calci cel•lular. Fonts d'energia per a la contracció muscular. Tipus de fibres musculars: contracció lenta i ràpida.
Tema 7: Mecànica de la contracció del múscul esquelètic. Modalitats de la contracció: contracció muscular única. Sumació i tetània. Unitat motora. Propietats mecàniques del múscul. Elements elàstics i generació de força. Tensió en repòs. Contracció isomètrica. Corba longitud/tensió isomètrica. Contracció isotònica. Relació força/velocitat. Fenomen de l'escala. Potenciació postetànica.
Tema 8: Músculs cardíac i llis. Múscul cardíac: característiques estructurals, diversitat cel•lular i propietats funcionals. Múscul llis: tipus, característiques estructurals i propietats elèctriques i mecàniques. Estudi comparatiu amb el múscul esquelètic: mecanismes d'activació i innervació.
FISIOLOGIA (contingut teòric)
Bloc 2:
Sistema Nerviós
Tema 9: Receptors sensorials. Concepte i classificació. Potencial receptor: origen. Potencial generador. Receptors tònics i fàsics. Adaptació. Transducció sensorial. Transmissió dels senyals: sumació espacial i temporal. Circuits neuronals per la traducció de la informació.
Tema 10: Somatestèsia. Àrees somatestèsiques. Mecanoreceptors: vies de la sensibilitat cutània del tacte, pressió, vibració. Propiocepció: cinestèsia. Nociceptors: receptors, vies aferents i neurotransmissors. Dolor somàtic superficial i profund. Dolor visceral. Dolor referit. Inhibició del dolor.
Tema 11: Sentits químics: gust i olfacte. Quimiorecepció. Sentit del gust. Estructura i funció dels botons gustatius. Vies gustatives i integració cortical. Sensacions gustatives primàries. Sentit de l'olfacte. Estructura i funció de la mucosa olfactòria. Receptors, vies olfactòries i integració cortical.
Tema 12: Sentit de l'audició. Consideracions funcionals de l'orella externa i de l'orella mitjana. Òrgan de Corti: fonoreceptors. Vies auditives i integració cortical.
Tema 13: Visió. Fotorecepció. Mecanisme de la formació d'imatge. El dioptre o lent ocular: funcions. Funcions de l'iris. Funcions de la retina. Visió dels colors. La via òptica. Centres visuals. Percepció visual.
Tema 14: Funcions motores de la medul•la espinal i reflexos medul•lars. Funcions motores de la medul•la espinal. Reflexos. Arc reflex. Organització de la medul•la per les funcions motores: neurones motores, interneurones i fibres propiespinals. Tipus de reflexos espinals: miotàctic (fus muscular). Miotàtic invers. Altres reflexos polisinàptics. Utilitat clínica dels reflexos. Xoc espinal.
Tema 15: Funcions motores del tronc de l'encèfal. Centres motors: formació reticular, nuclis vestibulars i nucli vermell. Control dels músculs efectors. Sentit de l'equilibri: aparell vestibular. Reflexos vestibulars i manteniment de la postura. Rigidesa de la descerebració.
Tema 16: Control cortical i cerebel•lós de les funcions motores. Àrees motores del còrtex i vies aferents. Sistema piramidal. Sistema extrapiramidal: ganglis bassals. Fisiologia del cerebel. Còrtex cerebel•lós. Connexions i funcions del cerebel. Control cerebel•lós dels moviments voluntaris i posturals.
Tema 17: Sistema nerviós autònom o vegetatiu. Divisió del sistema nerviós autònom. Receptors colinèrgics i adrenèrgics. Organització del sistema nerviós autònom. Característiques de la funció simpàtica i parasimpàtica. Medul•la adrenal. Reflexos autònoms. Centres nerviosos del control vegetatiu. Nivells d'integració en el sistema vegetatiu central. Funcions vegetatives de l'hipotàlem.
Tema 18: Funcions intel•lectuals del cervell. Aprenentatge. Memòria. Mecanismes del comportament: sistema límbic. So i vigília.
FISIOLOGIA (contingut pràctic)
Sessions pràctiques en laboratori
- Exploració sensibilitat
- Determinació de l’índex de sudoració palmar
FISIOLOGIA (contingut pràctic)
Sessions pràctiques
En aula d’habilitats
- Exploració reflexos
- Exploració parells cranials i cerebel