2017_18
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau de Fisioteràpia (2010)
 Assignatures
  ANATOMIA II
   Continguts
Tema Subtema
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 1. Músculs en els estadis de la vida
1. Miogènesi. Concepte. De cèl•lules a teixit des del punt de vista de la diferenciació cel•lular. Cèl•lules diferenciades. Formació dels teixits musculars. Cèl•lules satèl•lit.
2. Lesió muscular. Concepte de regeneració i reparació muscular. Lesió d’axó: implicacions proximodistals. Tipus de noxes i mecanismes de lesió. Conseqüències morfofuncionals. Mecanismes implicats. Modificacions neuromusculars secundàries en la senilitat
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 2. Sinapsi neuromuscular en els estadis de la vida
3. Primoinnervació. Formació d’unions mioneurals a l’embrió. Especificitat dels contactes sinàptics embrionaris. Factors de regulació de la primoinnervació: matís extracel•lular, factors solubles, altres.
4. Canvis sinàptics en el període perinatal. Eliminació sinàptica en el període postnatal: transcendència, participació d’activitat neuromuscular, mecanismes de modulació. Mort de les motoneurones en el període perinatal: competitivitat, participació en l’activitat elèctrica
5. Plasticitat sinàptica. Elements de plasticitat neuromuscular: recuperació i retracció de l’axó. Reformació sinàptica. Mecanismes responsables de la plasticitat neural de la recuperació i de la retracció de l’axó. Especificitat de les connexions mioneurals. Factors de creixement nerviós. Molècules d’adhesió neural. Canvis de l’arquitectura mioneural en condicions fisiològiques: sedentarisme, exercici, senilitat.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 3. Citoarquitectura òssia
6. Estudi monogràfic dels components ossis: osteoblasts, osteòcits, matriu òssia. Funcions dels ossos. Irrigació, nutrició i innervació. Introducció a la biomecànica.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 4. Ossos en els estadis de la vida
7. Osteogènesi. Concepte. Teixit ossi primari. Ossificació intramembranosa. Ossificació encondral. Especialització en os compacte i esponjós. Placa epifisiària. Formació del periosti i endosti. Creixement proporcionat dels ossos. Factors que afecten l’ossificació.
8. Remodelació òssia. Osteosíntesi-osteòlisi. Remodelació permanent. Metabolisme ossi i calci. Remodelació de l’os compacte. Remodelació de l’os trabecular. Histofisiologia de la remodelació. Factors que afecten la remodelació òssia de l’adult. Envelliment ossi: osteoporosi. Reparació de fractures.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 5. Cartílags esquelètics
9. Varietats de cartílag esquelètic. Cartílag hialí articular: citoarquitectura, histofisiologia de la seva nutrició. Citoarquitectura dels discs invertebrals, meniscs i sínfisis. Histofisiologia de la nutrició en cada cas particular.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 6. Cartílags en els estadis de la vida
10. Condrogènesi. Concepte. Origen mesenquimal del nucli de condrificació. Mecanismes de creixement: expansiu i aposicional. Moduladors de la condrogènesi.
11. Reparació i envelliment del cartílag. Reparació del cartílag articular i fibrocartílag. Histofisiologia de l’envelliment del cartílag: cartílag articular, fibrocartílag. Coadjuvants/agreujants de l’envelliment/reparació del cartílag.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 7. Articulació diartrósica
12. Articulacions: generalitats. Concepte. Elements articulars: superfície del cartílag articular, de la membrana i del líquid sinovial, meniscs, lligaments i càpsula articular
13. Estudi monogràfic dels elements articulars. Càpsula fibrosa, lligaments i tendons: estructura microscòpica, inserció òssia. Membrana sinovial: íntima i subsinovial segons la localització. Líquid sinovial: composició i histofisiologia.
14. Histofisiologia articular. Irrigació de la càpsula i de la membrana sinovial. Innervació. Organogènesi de les articulacions: diartrosi, sinartrosi. Envelliment sinovial. Envelliment de lligaments i tendons.
ANATOMIA HUMANA
SISTEMA NERVIOS
1. Embriologia: concepte. Fases del desenvolupament embrionari. Primera i segona setmana del desenvolupament.
2. Embriologia: tercera setmana del desenvolupament.
3. Desenvolupament de la columna i extremitats.
4. Desenvolupament del sistema nerviós I
5. Desenvolupament del sistema nerviós II
6. Organització morfològica i funcional del SNC.
7. Cervell: morfologia externa i relacions.
8. Cervell: estructura interna.
9. Tronc de l’encèfal. Morfologia externa i relacions. Origen aparent dels parells cranials. Estructura interna.
10. Cerebel: morfologia. Estructura i relacions.
11. Medul·la espinal: morfologia, estructura i relacions. Nervi raquidi.
12. Circulació del LCR.
13. Meninges. Sins cranials.
14. Irrigació del sistema nerviós central.
15. Hipotàlem. Hipòfisi. Epífisi.
16. Tipus de sensibilitat. Tàlem.
17. Vies sensitives. Vies estatoacústiques.
18. Còrtex cerebral. Àrees.
19. Nuclis i vies motores.
20. Globus ocular i vies òptiques sensorials.
21. Motor ocular comú. Vies òptiques reflexes. Troclear. Abducens.
22. Trigemin. Facial.
23. Neumogàstric. Glosofaringi. Espinal. Sistema olfactori.
24. Generalitats sistema nerviós vegetatiu. Cadena simpàtica prevertebral.
25.Simpàtic cervical. Simpàtic toràcic i abdominal. Parasi
ANATOMIA HUMANA
SISTEMA NERVIÓS: PROGRAMA PRÀCTIC
1.Osteologia: Ossos del crani. Base del crani.
2.Osteologia: Fosses del crani.
3.Malformacions del sistema nerviós central. Malformacions de l'aparell locomotor: tronc i extremitats.
4.Dissecció: Talls topogràfics de l’encèfal: cervell, cerebel, tronc de l’encèfal. Medul·la espinal. Models anatòmics. I
5.Dissecció: Talls topogràfics de l’encèfal: cervell, cerebel, tronc de l’encèfal. Medul·la espinal. Models anatòmics II