2012_13
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  DIETOTERÀPIA I
   Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Comprendre les causes de desnutrició en el pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, fibrosi quística de pàncrees i insuficiència cardíaca, així com saber valorar el suport nutricional en aquestes patologies
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Comprendre les bases de la dietoteràpia bàsica
Recordar les bases del diagnòstic, clínica i tractament de l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Conèixer la influència de la malnutrició en la funció respiratòria i cardíaca
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
 A19 Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
 A20 Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Incorporar els aprenentatges proposats pels experts i mostrar una actitud activa per la seva assimilació
 B2 Identificar i analitzar un problema per a generar alternatives de solució, aplicant els mètodes apresos
Proposar i construir en equip solucions a problemes en diversos àmbits, amb una visió global
Identificar la problemàtica del pacient i saber prioritzar els problemes, segons la gravetat i la urgència
 B3 Inculcar els avantatges de la creativitat, l’enginy i la iniciativa en l’àmbit de la nutrició
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
Comportar-se d’una forma reflexiva i responsable, constructivament crític
Actuar valorant la pròpia competència i les pròpies capacitats
 B5 Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
Contribuir a la consolidació i desenvolupament de l’ equip, afavorint la comunicació, el repartiment equilibrat de tasques, el clima intern i la cohesió
Ser conscient de la necessitat de formar-se contínuament al llarg de la seva vida professional
Ser conscient de la necessitat de ser docent i d’ensenyar a altres al mateix temps que es fa assistència
 B6 Reconèixer les característiques de la nostra societat multicultural, i respectar-les
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
 B7 Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
 B10 Assumir els errors en la presa de decisions, quan aquests es produeixen després d’un raonament clínic adequat i d’haver analitzat tota la informació a l’abast
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte