Guia docent Facultat de Medicina i Ciències de la Salut |
català |
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
DIETOTERÀPIA I |
Resultats d'aprenentage |
DADES IDENTIFICATIVES | 2023_24 |
Assignatura | DIETOTERÀPIA I | Codi | 14224106 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
5 | Obligatòria | Tercer | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tipus A | Codi | Resultats d'aprenentatge |
A2 |
Comprendre les causes de desnutrició en el pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, fibrosi quística de pàncrees i insuficiència cardíaca, així com saber valorar el suport nutricional en aquestes patologies Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques Comprendre les bases de la dietoteràpia bàsica Recordar les bases del diagnòstic, clínica i tractament de l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria Conèixer la influència de la malnutrició en la funció respiratòria i cardíaca Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta Confeccionar diferents menús i receptes | |
A19 |
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats | |
A20 |
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial | |
Tipus B | Codi | Resultats d'aprenentatge |
Tipus C | Codi | Resultats d'aprenentatge |