2023_24
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  DIETOTERÀPIA I
   Continguts
Tema Subtema
A. DIETOTERÀPIA EN ELS TRASTORNS METABÒLICS I ENDOCRINS 1. SOBREPES I OBESITAT. Tractament de l'obesitat. Dieta hipocalòrica i molt hipocalòrica. Dietes dissociades. Abordatge dietètic complet del malalt amb sobrepès o obesitat. Obesitat infantil. Cirurgia de l'obesitat.

2. DIABETIS TIPUS 1 I 2. La dieta en la diabetis i les seves complicacions. Planificació de l’educació alimentaria en la diabetis i abordatge del pacient

3. HIPERTENSIÓ ARTERIAL. Tractament dietètic de la hipertensió i abordatge dietètic del pacient hipertens.

4. DISLIPÈMIES. Tractament dietètic de les dislipèmies. Control del greix i el tipus de greix en les dislipèmies. Altres modificacions dietètiques en la dislipèmia.

5. DIETA EN ELS PACIENTS AMB RISC CARDIOVASCULAR. Valoració del risc cardiovascular global. Concepte de dieta única. Abordatge dietetic del pacient amb Sd metabòlica i risc cardiovascular.

6. DIETA EN ELS TRASTORNS INNATS DEL METABOLISME. Fenilcetonúria. Homocistinúria i altres trastorns del metabolisme de la metionina. Trastorns del metabolisme dels aminoàcids. Trastorns del cicle de la urea. Trastorns del metabolisme dels àcids grassos. Trastorns del metabolisme dels carbohidrats.
B. SUPORT NUTRICIONAL EN ELS TRASTORNS CARDIORESPIRATORIS I HEMATOLÒGICS 7. ASPECTES NUTRICIONALS DE LES MALALTIES DEL SISTEMA RESPIRATORI. Influència de la malnutrició en la funció respiratòria. Dietoteràpia i suport nutricional i en la malaltia pulmonar obstructiva crònica i fibrosi quística de pàncreas.

8. DIETA EN LES PRINCIPALS MALALTIES CARDÍAQUES AMB REPERCUSSIÓ NUTRICIONAL. Influència de la malnutrició sobre la funció cardíaca. Insuficiència cardíaca congestiva. Caquèxia cardíaca.

9. ANÈMIA NUTRICIONAL. Síndrome anèmic. Deficiència en ferro i anèmia ferropènica. Factors que modifiquen la biodisponibilitat del ferro. Dieta rica en ferro altament biodisponible. Anèmia megaloblàstica. Deficiència en vitamina B12 i deficiència en àcid fòlic. Dieta rica en àcid fòlic i vitamina B12.
C. DIETOTERÀPIA EN LES AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES 10. AL·LÈRGIA D'ORIGEN ALIMENTARI. Al·lergens alimentaris més comuns. Factors de risc. Diagnòstic d'una al·lèrgia alimentària. Dietes d'exclusió. Dietes per individus amb al·lèrgies alimentàries específiques.

11. INTOLERÀNCIES ALIMENTARIES. Falses al·lèrgies alimentàries. Aliments rics en histamina. Intolerància a la tiramina. Intolerància a additius alimentaris. Intolerància als sulfits. Dietes per evitar les intoleràncies alimentàries.
D. SUPORT NUTRICIONAL EN MALALTIES IMFLAMATORIES I ALTRES MALALTIES CRÒNIQUES. 12. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERAPIA EN LA SIDA. Aspectes nutricionals del malalt amb infecció del VIH o SIDA. Trastorns metabòlics secundaris. Malnutrició i suport nutricional.

13. MALALTIES REUMATIQUES. Atenció nutricional l'artirtis reumatoide. Modificacions dietètiques en la Sd de Sjögren i la Sd temporomandibular. Suport nutricional en l’esclerodèrmia i lupus eritematós sistèmic. Paper de la dieta en la prevenció i tractament de la gota. Dieta controlada en purines.

14. OSTEOPOROSI. Epidemiologia. Factors de risc. Prevenció i tractament nutricional. Dieta rica en Calci vitamina D.

15. LITIASI RENAL. Tipus de litiasi renal i implicacions nutricionals. Prevenció i tractament dietètic
E. DIETES HOSPITALARIES 16. DIETES HOSPITALARIES. Planificació i organització de dietes hospitalaries. Com fer derivacions de dietes terapèutiques a partir de la dieta basal.