2023_24
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  DIETOTERÀPIA II
   Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA EN LES DIFERENTS PATOLOGIES QUE AFECTEN LA PART BAIXA DEL BUDELL 1. Introducció. Alteracions de la correcta funció digestiva. Símptomes i signes.
2. Síndrome diarreic. Causes i etiologia. Tipus de diarrees. Tractament. Hidratació oral i parenteral en el nen i en l'adult. Dieta astringent.
3. Síndrome de malabsorció de greixos. Concepte, causes i conseqüències. Dieta controlada en TCL i TCM en la síndrome de malabsorció a greixos.
4. Restrenyiment. Concepte, epidemiologia, etiologia, diagnòstic etiològic, complicacions i tractament. Paper de la fibra dietètica en el control del restrenyiment. Dieta rica en fibra.
5. Malaltia inflamatòria intestinal. Concepte, epidemiologia, etiologia, diagnòstic etiològic, complicacions i tractament. Atenció nutricional del malalt amb malaltia inflamatòria intestinal.
6. Malaltia celíaca. Concepte, diagnòstic, símptomes, complicacions nutricionals. Dieta sense gluten. Dieta sense gluten en la dermatitis herpetiforme.
7. Intoleràncies a hidrats de carboni. Intolerància a la lactosa. Intolerància a la fructosa. Intolerància a la sacarosa. Epidemiologia, etiologia, clínica, conseqüències. Dieta controlada en lactosa. Dieta controlada en fructosa. Dieta controlada en sacarosa.
8. Atenció nutricional a malalties del cólon. Síndrome de cólon irritable. Malaltia diverticular. Implicacions nutricionals. Suport nutricional.
TEMA 2. DIETOTERÀPIA I ASPECTES NUTRICIONALS EN ELS TRANSTORNS QUE AFECTEN LA PART ALTA DIGESTIVA

1.Disfàgia. Classificació, etiologia, diagnòstic i tractament nutricional.
2.Alteració de la salivació. Refluxe gastroesofàgic. Acalàsia. Malaltia pèptica àcida. Concepte, etiologia i tractament nutricional.
TEMA 3. DIETOTERÀPIA I CIRURGIA 1. Dieta en la cirurgia gàstrica. Tipus d'intervencions. Implicacions sobre l'estat nutricional. Síndrome de dumping i hipoglicèmia d'origen alimentari.
2. Suport nutricional en la ressecció intestinal. Consideracions dietètiques i nutricionals de la ressecció de budell prim i cólon. Concepte de síndrome del budell curt. Suport nutricional en pacients amb fístules i ostomies.
3. Cirurgia pancreàtica. Dieta en la cirurgia de boca, faringe i esòfag. Problemes nutricionals i suport nutricional en aquests pacients.
TEMA 4. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA EN LES DIFERENTS PATOLOGIES QUE AFECTEN EL FETGE, EL SISTEMA BILIAR I EL PÀNCREES 1. Suport nutricional en les malalties hepàtiques. Hepatitis: concepte i causes. Esteatosi hepàtica i esteatohepatitis. Conseqüències nutricionals de les malalties hepàtiques. Suport nutricional del malalt amb hepatitis. Hepatopatia alcohòlica. Repercusions nutricionals de l’hepatopatia alcohòlica.
2. Suport nutricional del malalt cirròtic. Concepte de cirrosi, etiologia, diagnòstic, complicacions, tractament i pronòstic. Alteracions nutricionals. Dietoteràpia i suport nutricional del malalt cirròtic. Suport nutricional de les complicacions de la cirrosi: ascitis, síndrome hepatorenal. Suport nutricional de l'encefalopatia hepàtica.
3. Implicacions nutricionals de les malalties hepàtiques colostàsiques. Malalties de la vesícula biliar. Dieta baixa en greixos. Implicacions nutricionals d'altres malalties hepàtiques.
4. Dietoteràpia en altres malalties hepàtiques. Concepte, etiologia, complicacions, tractament i pronòstic de l’hemocromatosis i la malaltia de Wilson.
5. Suport nutricional en la pancreatitis aguda i crònica. Definició i etiologia. Suport nutricional de la pancreatitis. Conseqüències nutricionals de la insuficiència pancreàtica. Suport nutricional de la insuficiència pancreàtica.

TEMA 5. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA EN ELS TRASTORNS RENALS 1. Alteracions nutricionals de les malalties renals. Insuficiència renal aguda i la seva atenció nutricional. Insuficiència renal crònica: concepte, etiologia, diagnòstic, complicacions, tractament. Importància de la dieta en el desenvolupament de la insuficiència renal crònica. Dietoteràpia en la insuficiència renal crònica.
2. Atenció nutricional del trasplantament renal. Dieta en l'hemodiàlisi i la diàlisi peritoneal. Càlcul de proteïnes i líquids per ingerir. Control del sodi, potassi i fòsfor. Nutrició artificial en la nefropatia.
TEMA 6. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA DELS TRASTORNS NEUROLÒGICS 1. Malalties neurològiques amb conseqüències nutricionals i el seu abordatge. Accident vascular cerebral. Esclerosi múltiple. Esclerosi lateral amiotròfica. Síndrome de Guillain-Barré. Miastenia Gravis. Tumors del sistema nerviós central. Traumatisme cranioencefàlic. Lesió de la medul·la espinal. Alteracions neurològiques nutricionals.
2. Abordatge nutricional del malalt amb demència i Alzhèimer. Epidemiologia, causes de demència, conseqüències, evolució clínica, tractament i pronòstic. Problemes nutricionals. Suport nutricional.
3. Malaltia de Pàrkinson. Epidemiologia, causes, conseqüències i tractament del Pàrkinson. Dieta controlada en proteïnes.
4. Epilèpsia. Definició, causes, conseqüències i tractament. Dieta cetogènica en el control de les crisis epilèptiques.
TEMA 7. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA DEL CÀNCER 1. Nutrició i càncer. Efectes del càncer sobre l'estat nutricional. Fisiopatologia de la caquèxia cancerosa. Factors de risc nutricional en el pacient oncològic sotmès a tractaments antineoplàsics.
2. Atenció nutricional de les malalties neoplàsiques. Objectius de l'atenció nutricional. Valoració nutricional del pacient oncològic . La dietoteràpia en les principals localitzacions i tipus de neoplàsies que afecten l'alimentació o la nutrició. Suport nutricional en les malalties neoplàsiques. Recomanacions dietètiques. Suport nutricional del malalt terminal.
TEMA 8. ALTRES ASPECTES DE LA DIETOTERÀPIA
1. Modificacions dietètiques pre-test diagnòstic. Detecció de sang oculta a la femta. Quantificació de greix a la femta. Dieta i excreció d'àcid vanilmandèlic. Dieta per a la prova de l'àcid 5-hidroxindolacètic. Dieta de preparació per a la prova de la tolerància oral a la glucosa. Dieta pobra en iode per al diagnòstic de les malalties dels tiroides. Dieta de mín. im residu per a l'ènema bàric de doble contrast.