2012_13
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA
   Continguts
Tema Subtema
Ètica clínica en nutrició 1. Conceptes generals. Escoles ètiques actuals.
2. Procediments de decisió en ètica clínica: enfocament principalista.
3. Procediments de decisió en ètica clínica: procediment casuístic.
4. La informació al pacient. Consentiment informat i veracitat.
5. La confidencialitat i la intimitat del pacient. El secret professional.
6. La capacitat de la presa de decisions: menors i psiquiàtrics.
7. Ètica en la pràctica clínica: la missió del nutricionista. Les bones pràctiques. El coneixement científic. Prevenció i promoció de la salut.
8. Els conflictes ètics a la pràctica professional: relacions interprofessionals.
9. Ètica i Política. Gènere i multiculturalisme. Dietes excloents.
10. El rebuig al tractament: vaga de fam i anorèxia nerviosa.
11. Limitació de l’esforç terapèutic: futilitat i qualitat de vida.
12. L’alimentació dels discapacitats i malalts crònics. Les cures pal•liatives. Documents de voluntats anticipades.
13. Recursos i serveis de salut. Justícia social i equitat als països desenvolupats. L’alimentació com a dret universal.
14. Modes dietètiques y adicions; vigorèxia, dietes estilitzants, dietes milacre.
15. Ètica de la recerca
Suport nutricional 1. Introducció. Història, conceptes bàsics.
2. Alimentació bàsica adaptada.
3. Suplementació nutricional.
4, 5 i 6. Nutrició enteral: Definicions, indicacions, contraindicacions, productes, vies, complicacions, cures i control.
7 i 8. Nutrició parenteral: Definicions, indicacions, contraindicacions, productes, vies, complicacions, cures i control.
9. Nutrició artificial pediàtrica.
10. Síndrome de renutrició.
11. El dejuni i l’agressió. Suport nutricional en el malalt crític.
12. Suport nutricional precoç i perioperatori.
13. Nutrició combinada i de transició.