2023_24
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA
   Continguts
Tema Subtema
Fonaments del metabolisme energètic 1. Definició de metabolisme energètic i components. Lleis de la termodinàmica
2. Modificació del metabolisme energètic en diferents situacions fisiològiques (creixement, embaràs/lactància, envelliment)
3. Modificació del metabolisme energètic en diferents situacions patològiques (obesitat/pèrdua de pes, malalties inflamatories, càncer). Concepte d'adaptació metabòlica.
PRINCIPIS IMMEDIATS I NECESSITATS ENERGÈTIQUES 1. Proteïnes i aminoàcids. Fonts de proteïnes. Qualitat proteica de la dieta. Aminoàcids: classificació des del punt de vista nutricional, distribució i transport. Síntesi i degradació dels aminoàcids dins el context nutricional. Recanvi de proteïnes. Balanç nitrogenat. Requeriments nutricionals de proteïnes i aminoàcids. Efecte de la malaltia sobre el recanvi proteic.
2. Hidrats de carboni. Fonts d'hidrats de carboni i tipus. Importància dels hidrats de carboni simples i complexos en l'organisme. Concepte d'índex glicèmic. Requeriments de hidrats de carboni.
3. Fibra dietètica. Definició de fibra dietètica. Tipus de fibra dietètica. Fonts de fibra dietètica. Importància de la fibra sobre el metabolisme. Importància de la fibra sobre el tracte gastrointestinal. Necessitats de fibra dietètica per a la prevenció de la malaltia.
4. Greixos. Tipus de lípids. Fonts de lípids de la dieta. Àcids grassos essencials i la seva importància per al manteniment de la salut. Digestió i absorció dels lípids. Transport i metabolisme lipídic. Importància dels lípids en l'organisme. Necessitats en lípids i àcids grassos essencials. Metabolisme i importància dels esterols en l'alimentació humana.
5. Necessitats energètiques. Determinants de les necessitats energètiques de l'organisme en la salut i la malaltia. El balanç energètic. Components del balanç energètic.

VITAMINES, MINERALS I OLIGOELEMENTS 1. Vitamina A, carotens i retinoides. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
2. Vitamina D. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
3. Vitamina E. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
4. Vitamina K. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
5. Tiamina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
6. Riboflavina i niacina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
7. Vitamina B6, àcid pantotènic i biotina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
8. Àcid fòlic. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
9. Vitamina B12. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
10. Vitamina C. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
11. Electròlits, aigua i equilibri àcid-base. Funcions de l'aigua. Distribució de l'aigua corporal, equilibri de l'aigua, ingesta i eliminació de l'aigua. Requeriments. Electròlits: funcions, absorció i excreció, fonts. Equilibri àcid-base i els trastorns.
12. Calci. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
13. Fòsfor i magnesi. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
14. Ferro. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
15. Iode. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
16. Zenc, coure i seleni. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
17. Altres elements traça. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.

INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ EN ELS SISTEMES BIOLÒGICS 1. Regulació de la ingesta i la sacietat. Regulació a curt termini: hormones i pèptids gastrointestinals. Regulació a llarg termini: neuropèptids i altres substàncies neuromoduladores.
2. Regulació nutricional de l'expressió gènica. Nivells de regulació. Factors determinants del potencial regulador del diferents nutrients. Efecte dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes sobre l'expressió gènica. Aplicacions de la biologia molecular en nutrició.
3. Estrès oxidatiu i nutrients antioxidants. Radicals lliures i substàncies oxigen reactives. Fonts de substàncies oxidants. Conseqüències de l'estrès oxidatiu. Sistemes antioxidants. Estrès oxidatiu i malaltia.
SEMINARIS 1.Metabolòmica nutricional. Nutrició i epigenètica. MicroRNAs
2.Aliments transgènics a debat.




PRÀCTIQUES Efecte de la dieta sobre la glicèmia postprandial

Efecte dels nutrients sobre la regulació de la gana i la sacietat

Laboratori de nutrició (avaluació de l'oxidació, fotosensibilitat i termolabilitat; mesura semi-quantitativa del gluten)

Paper de la microbiota intestinal en la salud. Pre- i pro-biòtics.