Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2012_13 |
Assignatura | SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS | Codi | 14224116 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | Anual |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1.- Desenvolupament del coneixement sobre la microbiologia dels aliments. | 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments. 1.2.- Antecedents històrics. |
Tema 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament dels microorganismes als aliments. Contaminació dels aliments. | 2.1. Fonts naturals. 2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització. |
Tema 3.- Microorganismes associats als aliments. | 3.1. Microbiota inicial. 3.2. Microorganismes patògens. 3.3. Microorganismes productors d’alteracions. 3.4. Metodologia de la toma i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes. 3.5. Tècniques moleculars aplicades a l`’anàlisis microbiològic dels aliments. 3.6. Tècniques ràpides de identificació dels microorganismes als aliments. |
Tema 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments. | 4.1. Criteris de comestibilitat. 4.2. Causes de alteració.. 4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que s’alteren. 4.4. Factors que determinen el nombre i classe de microorganismes als aliments. 4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià als aliments. 4.6. Canvis causats pels microorganismes. |
Tema 5.- Principis generals de la conservació d’aliments. | 5.1. Mètodes de conservació. 5.2. Asèpsia. 5.3. Eliminació dels microorganismes. 5.4. Manteniment de les condiciones anaeròbies. |
Tema 6.- Principis generals dels sistemes de control de processos a l’industria d’aliments. | 6.1. Orígens del sistema ARCPC (APPCC; HACCP). 6.2. Principis. 6.3. Implementació. 6.4. Aplicació del sistema HACCP en las àrees destinades a la producció, venda i servei d’aliments. |
Tema 7.- Personal manipulador d’aliments. | 7.1. El ésser humà com a font de contaminació dels aliments. 7.2. Higiene i salut del manipulador. 7.3. Manipulació higiènica dels aliments. 7.4. Monitoratge i control. 7.5. Habilitació professional i legislació vigent. |
Tema 8.- Menjadors comunitaris. | 8.1. Tendències en la restauració col•lectiva. 8.2. Aspectes sanitaris dels processos tecnològics associats a la restauració col•lectiva. 8.3. Implantació de un sistema APPCC en un establiment de restauració col•lectiva. |