2023_24
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1.- Desenvolupament del coneixement sobre la microbiologia dels aliments. 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments.
1.2.- Antecedents històrics.
Tema 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament dels microorganismes als aliments. Contaminació dels aliments. 2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments
durant la seva manipulació i
industrialització.
Tema 3.- Microorganismes associats als aliments. 3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la toma i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes.
3.5. Tècniques moleculars aplicades a l`’anàlisis microbiològic dels aliments.
3.6. Tècniques ràpides de identificació dels microorganismes als aliments.
Tema 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments. 4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració..
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que s’alteren.
4.4. Factors que determinen el nombre i classe de microorganismes als aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià als aliments.
4.6. Canvis causats pels microorganismes.
Tema 5.- Principis generals de la conservació d’aliments. 5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condiciones anaeròbies.
Tema 6.- Principis generals dels sistemes de control de processos a l’industria d’aliments. 6.1. Orígens del sistema ARCPC (APPCC; HACCP).
6.2. Principis.
6.3. Implementació.
6.4. Aplicació del sistema HACCP en las àrees destinades a la producció, venda i servei d’aliments.
Tema 7.- Personal manipulador d’aliments. 7.1. El ésser humà com a font de contaminació dels aliments.
7.2. Higiene i salut del manipulador.
7.3. Manipulació higiènica dels aliments.
7.4. Monitoratge i control.
7.5. Habilitació professional i legislació vigent.
Tema 8.- Menjadors comunitaris. 8.1. Tendències en la restauració col•lectiva.
8.2. Aspectes sanitaris dels processos tecnològics associats a la restauració col•lectiva.
8.3. Implantació de un sistema APPCC en un establiment de restauració col•lectiva.
Tema 9.- Virus associats a infeccions alimentaries
9.1. Conceptes generals dels virus
9.2. Mètodes de detecció dels virus
9.3. Etiologia de la infecció alimentaria
9.4. Virus transmessos pels aliments