Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
PRÀCTIQUES CLÍNIQUES |
Resultats d'aprenentage |
DADES IDENTIFICATIVES | 2018_19 |
Assignatura | PRÀCTIQUES CLÍNIQUES | Codi | 14224123 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
8 | Obligatòria | Quart | AN |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tipus A | Codi | Resultats d'aprenentatge |
A19 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats | |
A20 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns | |
A21 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures | |
A23 |
Aplicar tècniques d'anàlisi qualitatives Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut Ser conscient la diversitat cultural dels comportaments alimentaris Buscar els recursos necessaris per a comunicar - en un context multicultural Conèixer i comprendre la realitat social dels usuaris / pacients (empatia) Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida | |
A39 |
Posar en funcionament, en un àmbit professional i d'una manera integrada, tota una sèrie de competències específiques, transversals i nuclears | |
Tipus B | Codi | Resultats d'aprenentatge |
B2 |
Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes Troba la solució adequada | |
B3 |
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar | |
B4 |
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst Reflexiona sobre el seu procés d’ aprenentatge i necessitats d’ aprenentatge | |
B5 |
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits | |
B6 |
Conèixer el codi deontològic de la professió Reconèixer l’existència de costums i de creences que poden aconsellar l’evitació o la modificació d’actituds diagnòstiques i terapèutiques Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo | |
B7 |
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,... | |
Tipus C | Codi | Resultats d'aprenentatge |
C4 |
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa | |
C5 |
Mostra respecte vers els valors propis d'una cultura de la pau i de valors democràtics |