Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I METODOLOGIA DE LA RECERCA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I METODOLOGIA DE LA RECERCA | Codi | 14224127 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | Únic segon quad. |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1.- Epidemiologia i estudis epidemiològics | 1. Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic. 2. Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció. 3. Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença. 4. Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds. 5. Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu. 6. Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència. 7. Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat. 8. Revisions sistemàtiques i metaanálisis 9. Fonts d'error i biaixos dels estudis epidemiològics. 10. Factors de confusió. 11. Plantejament científic del estudis epidemiològics. iFormulació d’hipòtesis i objectius. 12. Interpretació del resultats. Contrastos d’hipòtesis i significació estadística. |
Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional | 13. Classificació dels mètodes d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions. 14. Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva. 15. Registre alimentari per pesada precisa 16. Registre alimentari per estimació 17. Mètodes d’entrevista: Record-24 hores 18. Mètodes d’entrevista: Història dietètica 19. Qüestionari de valoració del consum alimentari 20. Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. 21. Mètodes antropomètrics de valoració de l’estat nutricional en poblacions. 22. Mètodes bioquímics de valoració de l’estat nutricional en poblacions. 23. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari. 24. Taules de composició d'aliments 25. Recomanacions energètiques i nutricionals. |
Pràctiques ABP 1. Estudis epidemiològics |
1.- Cerca i qualitat dels articles. 2. - Articles de disseny transversal 3. - Articles de disseny casos control i Cohort. 4. - Articles de disseny experimental, articles sistemàtics i metaanàlisi |
Pràctiques ABP 2. Mètodes de valoració del consum d'aliments |
5. Disseny del protocol d’una enquesta alimentaria. 6. Realització d’una enquesta alimentaria. 7. Presentació de la gravació de l’enquesta alimentaria |