2013_14
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I METODOLOGIA DE LA RECERCA
   Continguts
Tema Subtema
1.- Epidemiologia i estudis epidemiològics 1. Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic.
2. Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció.
3. Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença.
4. Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds.
5. Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu.
6. Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència.
7. Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat.
8. Revisions sistemàtiques i metaanálisis
9. Fonts d'error i biaixos dels estudis epidemiològics.
10. Factors de confusió.
11. Plantejament científic del estudis epidemiològics. iFormulació d’hipòtesis i objectius.
12. Interpretació del resultats. Contrastos d’hipòtesis i significació estadística.
Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional 13. Classificació dels mètodes d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions.
14. Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
15. Registre alimentari per pesada precisa
16. Registre alimentari per estimació
17. Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
18. Mètodes d’entrevista: Història dietètica
19. Qüestionari de valoració del consum alimentari
20. Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions.
21. Mètodes antropomètrics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
22. Mètodes bioquímics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
23. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
24. Taules de composició d'aliments
25. Recomanacions energètiques i nutricionals.
Pràctiques

ABP 1. Estudis epidemiològics
1.- Cerca i qualitat dels articles.
2. - Articles de disseny transversal
3. - Articles de disseny casos control i Cohort.
4. - Articles de disseny experimental, articles sistemàtics i metaanàlisi
Pràctiques
ABP 2. Mètodes de valoració del consum d'aliments
5. Disseny del protocol d’una enquesta alimentaria.
6. Realització d’una enquesta alimentaria.
7. Presentació de la gravació de l’enquesta alimentaria