2023_24
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I METODOLOGIA DE LA RECERCA
   Continguts
Tema Subtema
1.- Epidemiologia i estudis epidemiològics Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic.
Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció.
Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença.
Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds.
Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu.
Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència.
Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat.
Revisions sistemàtiques i metaanàlisis
Fonts d'error i biaixos dels estudis epidemiològics.
Factors de confusió.
Plantejament científic del estudis epidemiològics. Formulació d’hipòtesis i objectius.
Interpretació del resultats. Contrastos d’hipòtesis i significació estadística.
Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional poblacional Classificació dels mètodes d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions.
Mètodes antropomètrics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
Mètodes bioquímics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
Recomanacions energètiques i nutricionals.
Pràctiques ABP 1. Disseny d'un protocol d'investigació en ciències de la salut . Desenvolupament d'un projecte simulat, basat en la iniciativa de l’estudiant, i supervisat pels professors
- Cerca bibliogràfica
- Avançant per fases