Tema |
Subtema |
Tema 1. Bacteris àcid-làctics: producció de substàncies bioactives i exopolisacàrids. |
Producció de compostos antimicrobians. Propietats i mecanismes d’acció de les bacteriocines. Producció i aplicació dels exopolisacàrids. |
Tema 2. Producció de iogurt i altres llets fermentades. Producció de nata i mantega.
|
Microbiologia de les llets fermentades. Elaboració i propietats del iogurt. Llets fermentades amb bacteris mesòfils. Elaboració de nata. Elaboració de mantega. |
Tema 3. Producció de formatges. |
Microbiologia del formatge. Fases de elaboració. Preparació de la llet. Obtenció de la quallada. Eliminació del sèrum i premsat. Salat. Processos de maduració. Rol dels microorganismes en la maduració. Maduració accelerada.
|
Tema 4. Producció d’aliments fementats derivats de la carn i peix. |
Productes càrnics fermentats. Evolució de la microbiota durant l’elaboració de embotits. Metabolisme dels bacteris làctics en la carn. Característiques importants dels cultius iniciadors per a productes càrnics fermentats.
|
Tema 5. Elaboració del pa i productes de pastisseria.
|
Producció industrial i semi-industrial de pa. Matèria primera. Característiques dels llevats. Fermentació de la massa de pa. Cultius iniciadors. Millora de soques: aplicacions. Resistència a l’estrès osmòtic. Resistència a la dessecació i a la congelació.
|
Tema 6. Aliments fermentats d’origen vegetal.
|
Microorganismes implicats en la fermentació de productes vegetals. Elaboració de col àcida (chukrut ó sauerkraut). Elaboració de pepinillos. Producció de tàperes i olives de taula. Característiques importants dels cultius iniciadors per a la producció de vegetals fermentats. Els bacteris làctics i els ensitjats. |
Tema 7. Producció de begudes alcohòliques: el vi.
|
Fermentació alcohòlica per microorganismes. Processos de producció de vins i destil•lats. Millora genètica de soques de llevats. Microorganismes contaminants. |
Tema 8. Producció de begudes alcohòliques: cervesa.
|
Processos de producció de cerveses. Millora genètica de soques de llevats. Microorganismes contaminants més comuns. |
Tema 9. Producció de proteïna microbiana.
|
Els microorganismes com aliment pel home i pels animals. Biomassa microbiana. Sistemes de producció. |
Tema 10. Producció de additius alimentaris.
|
Obtenció de metabòlits primaris microbians: aminoàcids, vitamines, nucleòsids, àcids orgànics. Microorganismes emprats. Sistemes de fermentació.
|
Tema 11. Producció de enzims.
|
Microorganismes emprats en l’obtenció d’enzims. Aplicacions a la industria alimentària. |
Tema 12. Llevats no convencionals a l’industria dels aliments.
|
Schwanniomyces occidentalis. Kluyveromyces lactis. Pichia spp. Hansenula polymorpha. Yarrowia lipolytica. Arxula adeninivorans. Candida maltosa. Geotrichum y Trichosporon spp. Aplicacions.
|
Tema 13. Biopolímers.
Biopolímers produïts per microorganismes. |
Processos de fermentació. Polisacàrids: xantà, dextrans, alginats, pullulà. Altres polímers microbians: polifosfats, polihidroxibutirat. Perspectives.
|
Tema 14. Fermentadors (bio-reactors).
|
Tipus de bio-reactors. Comportament dels bio-reactors. Paràmetres a controlar. Canvi / salt d’escala, problemes. Biosensors. Aplicacions
|