2012_13
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  BIOTECNOLOGIA DELS ALIMENTS
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Bacteris àcid-làctics: producció de substàncies bioactives i exopolisacàrids. Producció de compostos antimicrobians. Propietats i mecanismes d’acció de les bacteriocines. Producció i aplicació dels exopolisacàrids.
Tema 2. Producció de iogurt i altres llets fermentades. Producció de nata i mantega.

Microbiologia de les llets fermentades. Elaboració i propietats del iogurt. Llets fermentades amb bacteris mesòfils. Elaboració de nata. Elaboració de mantega.
Tema 3. Producció de formatges. Microbiologia del formatge. Fases de elaboració. Preparació de la llet. Obtenció de la quallada. Eliminació del sèrum i premsat. Salat. Processos de maduració. Rol dels microorganismes en la maduració. Maduració accelerada.
Tema 4. Producció d’aliments fementats derivats de la carn i peix. Productes càrnics fermentats. Evolució de la microbiota durant l’elaboració de embotits. Metabolisme dels bacteris làctics en la carn. Característiques importants dels cultius iniciadors per a productes càrnics fermentats.
Tema 5. Elaboració del pa i productes de pastisseria.

Producció industrial i semi-industrial de pa. Matèria primera. Característiques dels llevats. Fermentació de la massa de pa. Cultius iniciadors. Millora de soques: aplicacions. Resistència a l’estrès osmòtic. Resistència a la dessecació i a la congelació.
Tema 6. Aliments fermentats d’origen vegetal.

Microorganismes implicats en la fermentació de productes vegetals. Elaboració de col àcida (chukrut ó sauerkraut). Elaboració de pepinillos. Producció de tàperes i olives de taula. Característiques importants dels cultius iniciadors per a la producció de vegetals fermentats. Els bacteris làctics i els ensitjats.
Tema 7. Producció de begudes alcohòliques: el vi.

Fermentació alcohòlica per microorganismes. Processos de producció de vins i destil•lats. Millora genètica de soques de llevats. Microorganismes contaminants.
Tema 8. Producció de begudes alcohòliques: cervesa.

Processos de producció de cerveses. Millora genètica de soques de llevats. Microorganismes contaminants més comuns.
Tema 9. Producció de proteïna microbiana.

Els microorganismes com aliment pel home i pels animals. Biomassa microbiana. Sistemes de producció.
Tema 10. Producció de additius alimentaris.
Obtenció de metabòlits primaris microbians: aminoàcids, vitamines, nucleòsids, àcids orgànics. Microorganismes emprats. Sistemes de fermentació.
Tema 11. Producció de enzims.

Microorganismes emprats en l’obtenció d’enzims. Aplicacions a la industria alimentària.
Tema 12. Llevats no convencionals a l’industria dels aliments.
Schwanniomyces occidentalis. Kluyveromyces lactis. Pichia spp. Hansenula polymorpha. Yarrowia lipolytica. Arxula adeninivorans. Candida maltosa. Geotrichum y Trichosporon spp. Aplicacions.
Tema 13. Biopolímers.
Biopolímers produïts per microorganismes.
Processos de fermentació. Polisacàrids: xantà, dextrans, alginats, pullulà. Altres polímers microbians: polifosfats, polihidroxibutirat. Perspectives.
Tema 14. Fermentadors (bio-reactors).
Tipus de bio-reactors. Comportament dels bio-reactors. Paràmetres a controlar. Canvi / salt d’escala, problemes. Biosensors. Aplicacions