2023_24
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  ALIMENTS FERMENTATS
   Continguts
Tema Subtema
CLASSES MAGISTRALS CURS 2020-2021: Veure METODOLOGIES
Tema 1 Introducció als aliments fermentats:
Concepte de fermentació. Els aliments fermentats a la dieta mediterrània: una perspectiva històrica.
Tema 2 Producció de iogurt i altres llets fermentades: Producció de nata i mantega.
Elaboració i propietats del iogurt. Llets fermentades amb bacteris mesòfils. Elaboració de la nata. Elaboració de la mantega.
Tema 3 Producció de formatges:
Classificació. Propietats. Elaboració dels formatges. Rol dels microorganismes en la maduració.
Tema 4 Producció d’aliments fermentats derivats de la carn i peix:
Productes carnis fermentats: tipus i importància. Evolució de la microbiota durant l’elaboració de embotits. Metabolisme dels bacteris làctics en la carn. Característiques importants dels cultius iniciadors per a productes carnis fermentats.
Tema 5 Elaboració del pa i productes de pastisseria:
Característiques, propietats i producció del pa. Característiques dels cultius iniciadors. Fermentació de la massa. Millora de les soques microbianes.
Tema 6 Aliments fermentats d’origen vegetal:
Elaboració de la col àcida (chukrut ó sauerkraut). Elaboració dels pepinillos. Producció de tàperes i olives de taula. Els ensitjats.
Tema 7 Producció de begudes alcohòliques: el vi.
La fermentació alcohòlica. Processos de producció dels vins. Millora genètica de soques microbianes. Microorganismes contaminants: el “picat”.
Tema 8 Producció de begudes alcohòliques: la cervesa:
Processos de producció de cerveses. Millora genètica de soques de llevats. Microorganismes contaminants més comuns.
Tema 9 Producció de additius alimentaris:
Obtenció de metabòlits primaris microbians: aminoàcids, vitamines, nucleòsids, àcids orgànics. Microorganismes emprats. Sistemes de fermentació.
Tema 10 Bacteris àcid-làctics: producció de substàncies antimicrobianes i polisacàrids.
Producció de compostos antimicrobians. Propietats i mecanismes d’acció de les bacteriocines. Producció i aplicació dels polisacàrids.
Tema 11 Aliments fermentats exòtics: ang-kak (arrós vermell), tempeh, kimchi, etc.
PRÀCTIQUES CURS 2020-2021: Veure METODOLOGIES
Pràctica 1 Fermentació alcohòlica
Pràctica 2 Detecció de l’activitat amilasa en soques microbianes
Pràctica 3 Aïllament de bacteris àcid-làctics del iogurt
Pràctica 4 Producció de iogurt
Pràctica 5 Aïllament de fongs del “tempeh”, de formatges blaus i de escorça blanca, i de embotits. Hidròlisi de la caseïna