2014_15
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I
   Continguts
Tema Subtema
1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI QUÍMICA Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa de mostra. Tractament de la mostra: Interferències. Mètodes de separació. Mesura analítica: Propietats, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística dels resultats.
2. TÈCNIQUES DE L’ANÀLISI QUÍMICA L’equilibri químic i la reacció analítica. Tècniques clàssiques i càlculs bàsics: mètodes gravimètrics (fonament, tipus i procediment); mètodes volumètrics (fonament, tipus i procediment). Tècniques instrumentals: Fonaments, classificació (físiques, elèctriques, òptiques, i físico-químiques) i procediment (recta de calibratge).
3. INTRODUCCIÓ A l’ANÀLISI ENOLÒGICA Conceptes generals. Mètodes oficials: O.I.V. i C.E.E. El laboratori enològic. Bibliografia especialitzada: Revistes i bases de dades.
4. ÀCIDS Els àcids del most i del vi: Acidesa total, acidesa volàtil i pH del vi. Determinació del pH. Determinació de l’acidesa total. Determinació de l’acidesa volàtil: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació de l’àcid tartàric. Determinació enzimàtica dels àcids màlic, làctic i cítric. Determinació dels àcids màlic i làctic per cromatografia plana.
5. GLÚCIDS Sucres, pectines i gomes del most i del vi. Determinació dels sucres totals del most. Determinació dels sucres reductors del vi: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació dels sucres per mètodes enzimàtics. Determinació de l’extracte sec.
6. ALCOHOLS Els alcohols del vi. Determinació del grau alcohòlic: Mètodes oficials i mètodes usuals Determinació química del l’etanol. Determinació del metanol per GC i per colorimetria. Determinació del glicerol.
7. ADDITIUS Antisèptics i antioxidants. Determinació del diòxid de sofre total i lliure. Càlcul del diòxid de sofre molecular. Determinació dels àcids ascòrbic i sòrbic.
8. ALTRES COMPOSTOS DEL VI -Matèria mineral del most i del vi. Determinació de les cendres i de l’alcalinitat de las cendres.
-Color del vi: Paràmetres cromàtics. Determinació dels polifenols totals.
-Determinació del nitrogen total i del nitrogen assimilable.