2014_15
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II
   Fonts d'informació
Bàsica Jacques Blouin, Techniques d'analyses des moûts et des vins, , Dujardin-Salleron
Patrick Iland, Nick Bruer, Greg Edwards, Sue Weeks, Eric Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, , Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD
Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury, Wine analysis and production, , Kluwer Academic/Plenum Publishers
Jean L. Jacobson, Introduction to wine laboratory practices and procedures, , Springer
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Vol. 2): The chemistry of wine. Stabilization and treatments, , John Wiley & Sons
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
J. A. Colomer, J. García, A. Esteve, Técnicas usuales de análisis en enología, , Panreac Química S.A.
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Compendium of international methods of wine and must analysis, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Codex Enológico Internacional, , OIV
Manuals pràctics

•         Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.

•         W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). AOAC, 1990.

•         Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis en la Unión Europea. Diario Oficial de las Comunidades Europeas. MAPA, 1998.

Complementària Mariano Guzmán Alfeo, Manual de espectrofotometría en enología, , AMV Ediciones
Jacques Blouin, Jacqueline Cruège, Analyse et composition des vins, , Dunod
Jacques Blouin, Guy Guimberteau, Maduración y madurez de la uva, , Mundi-Prensa
Riccardo Flamini, Pietro Traldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, , John Wiley & Sons
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , Thomson
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman, Principios de análisis instrumental, , McGraw-Hill
Miguel Valcárcel Cases, Principios de química analítica, , Springer-Verlag Ibérica

•         B. Doneche (ed). Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.

•         C.S. Ough, M.A. Amerine. Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.

•         H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.

•         B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis. Longman, 1993.

•         D. Bertrand, E. Dufour (eds). La spectroscopie infrarouge et ses applications analytiques. Editions Tec & Doc, 2000.

•         G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques. Academic Press, 1984..

•         R. Marsily (ed). Techniques for analysing food aroma. Marcel Dekker, 1997.

•         H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Analysis of Taste and Aroma. Springer, 2002.

•         H. Maarse, R. Belz.  Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research. Reidel, 1985.

•         M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis. Ellis Horwood, 1990.

•         L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC. Marcel Dekker, 1992

•         G. Ramis Ramos, M.C. García Álvarez-Coque. Quimiometría. Síntesis, 2001.

•         D.A. Skoog, J.J. Leary. Análisis Instrumental (4ª ed). McGraw-Hill/Interamericana, 1994.