2015_16
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Aspectes introductoris Tema I.- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya. Evolució de les estratègies de control sanitari de la vinya. Classificació del fitosanitaris en la protecció dels cultius.
Tema 2. Les plagues de la vinya Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola. Estudi específic del corc del raïm.

Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola. Els àcars fitoseïds.

Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
Tema 3. Les malalties de la vinya Tema V.- Els principals fongs s. lat. que afecten la part aèria del cep. Estudi específic del míldiu, l'oïdi i la Botrytis.

Tema VI.- Els principals fongs que afecten les arrels i la fusta a la vinya. Estudi específic de l’armillària, eutipiosi i esca.

Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.

Tema VIII.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola. Cas de la flavescència daurada.
Tema 4. Estratègies de protecció de la vinya Tema IX.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normes que regeixen l’actual legislació.
Tema 5. Els fitosanitaris Tema X.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.