2014_15
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  CONTROL DE LA QUALITAT EN L'ELABORACIÓ DELS VINS ESCUMOSOS
   Continguts
Tema Subtema
1. Elaboració del vi base • El raïm, paràmetres crítics de qualitat, grau alcohòlic/acidesa, sanitat del raïm, mesura de la sanitat.
• Premsatge: rendiment en funció de la mida del gra, minimització de polifenols.
• Estabilització pel fred: paper i mesura de l’oxigen.
2. Control de qualitat en la materia seca • Matèria seca: control de qualitat de productes: ampolles (envàs-mesura), tap corona, tap suro, alternatives al tap suro, bentonita, aigua. Etiquetes.
3. Preparació Tiratge Peu de cup:
• Com comptar els llevats. Pràctiques de comptatge.
• Hidratació, aclimatació, manteniment de peu de cup.
Mesura del sucre en el tiratge.
Cinètica de la 2FA: com influeix els paràmetres del vi (etanol, sulfurós, pH, Nitrogen) i el CO2.
Control del procés, paràmetres a considerar (pressió, paràmetres el vi com ara el màlic, sucres residuals). Problemes pràctics de malolàctica i de fermentacions incomplertes. Solucions (mis en cercle).
4. Preparació de l'ampolla, final del procés. • Criança: efectes de la posició sobre l’envelliment
• Degorjament, control del procés, paràmetres a considerar (Oxidació-reducció) homogeneïtat. Oxigen, estratègies per evitar el contacte.
• Robots de línia en el control de qualitat.
• Sistemes de Stock després del degojament: box, caixa 6, caixa 12, pack-màster.
• El seguiment de les vendes: xarxa de distribució. Codificació dels lots, condicions de conservació.