Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
CONTROL DE LA QUALITAT EN L'ELABORACIÓ DELS VINS ESCUMOSOS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2014_15 |
Assignatura | CONTROL DE LA QUALITAT EN L'ELABORACIÓ DELS VINS ESCUMOSOS | Codi | 19214214 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Elaboració del vi base | • El raïm, paràmetres crítics de qualitat, grau alcohòlic/acidesa, sanitat del raïm, mesura de la sanitat. • Premsatge: rendiment en funció de la mida del gra, minimització de polifenols. • Estabilització pel fred: paper i mesura de l’oxigen. |
2. Control de qualitat en la materia seca | • Matèria seca: control de qualitat de productes: ampolles (envàs-mesura), tap corona, tap suro, alternatives al tap suro, bentonita, aigua. Etiquetes. |
3. Preparació Tiratge | Peu de cup: • Com comptar els llevats. Pràctiques de comptatge. • Hidratació, aclimatació, manteniment de peu de cup. Mesura del sucre en el tiratge. Cinètica de la 2FA: com influeix els paràmetres del vi (etanol, sulfurós, pH, Nitrogen) i el CO2. Control del procés, paràmetres a considerar (pressió, paràmetres el vi com ara el màlic, sucres residuals). Problemes pràctics de malolàctica i de fermentacions incomplertes. Solucions (mis en cercle). |
4. Preparació de l'ampolla, final del procés. | • Criança: efectes de la posició sobre l’envelliment • Degorjament, control del procés, paràmetres a considerar (Oxidació-reducció) homogeneïtat. Oxigen, estratègies per evitar el contacte. • Robots de línia en el control de qualitat. • Sistemes de Stock després del degojament: box, caixa 6, caixa 12, pack-màster. • El seguiment de les vendes: xarxa de distribució. Codificació dels lots, condicions de conservació. |