Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Grau en Enologia (2014) |
Assignatures |
ENGINYERIA ENOLÒGICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2023_24 |
Assignatura | ENGINYERIA ENOLÒGICA | Codi | 19224126 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
SUBJECT 1: GENERAL CONCEPTS. | Grape composition. Grape density. Classification of must. Yields of the extraction operation: Grapes/must/wine. Chemical and physical parameters of the must. Chemical and physical parameters of wine. |
SUBJECT 2: PREFERMENTATIVE OPERATIONS (I). | 2.1. Grape transport systems 2.2. Grape receiving bins 2.3. Grape transport 2.4. Stemmer systems. 2.5. Crushing systems. 2.6. Transport of the harvest: whole, crushed, stemmed. |
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). | 3.1. Estudi de l’operació de premsar. 3.2. Tipus de premses. |
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos. | 4.1. Definició: eliminació de sòlids en suspensió. 4.2. Sistemes i equips. |
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. | 5.1. Disseny, dimensions i tipus de material de construcció. 5.2. Fermentadors i vinificadors: càlculs i disseny. |
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. | 6.1. Balanç energètic de la fermentació alcohòlica. 6.2. Factors que intervenen en l'augment de la temperatura. 6.3. Determinació de les temperatures de fermentació. 6.4. Mètodes i sistemes de refrigeració. 6.5. Estudi dels equips de fermentació controlada. 6.6. Càlcul d'equips de refrigeració. |
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS | 7.1.Introducció. 7.2. Filtres. 7.3. Tipus de filtracions. 7.4. Equips de filtració: disseny i càlculs. |
TEMA 8: INSTAL•LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I TÈCNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS | 8.1. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric. 8.2.Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins. 8.3. Tècniques de dosificació del diòxid de sofre. 8.4. Tècniques de clarificació. 8.5.Tècniques d’agitació i barreges. 8.6. Equips per l’embotellat del vi. |