Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Grau d'Enologia (2014) |
Assignatures |
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2020_21 |
Assignatura | FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA | Codi | 19224214 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Factors de qualitat en viticultura. Introducció: El medi vitícola i factors de millora de la qualitat del raïm: varietat, clima, sòl i maneig antròpic del cultiu de la vinya. Importància i diversificació de les tipologies de vins, vins vinculats al territori, vins de terroir i varietats viníferes autòctones. |
|
2. Ecofisiologia vitícola. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. Factors de qualitat que afavoreixen el creixement. Fotosíntesi: factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. Reflectància i fluorescència de les clorofil·les. Processos fisiològics que determinen la qualitat de la verema. |
|
3. Relacions hídriques en la vinya. Concepte de l’estrès a les plantes. Factors determinants de l’estrès hídric en el cep. Respostes isohídriques i anisohídriques a l’estrès hídric. Regulació metabòlica de l’estrès vers la qualitat final del raïm. Gestió de la canòpia, equilibri entre vegetació i collita. |
|
4. Canvi climàtic. Petjada i contrapetjada de carboni en viticultura. Evolució i situació actual. IPCC. Prediccions futures de sequera a nivell mundial. Mesures pal·liatives en el maneig del cultiu de la vinya. Adaptacions del cultiu de la vinya en el nou escenari actual: estratègies de mitigació. Tipicitat de les varietats segons el clima. |
|
5. Viticultura de precisió a nivell de sòl i clima. Aparells de mesura en sòls: sensors d’humitat, contingut volumètric d’aigua, sensors de salinitat i temperatura. Aparells de mesura de variables climàtiques: sensors d’humitat relativa ambiental, temperatura de l’aire, pluviometria, piranometria, sensors de radiació UV, Radiació PAR, anemometria. |
|
6. Viticultura de precisió a nivell de planta. Mesura de l’estrès: mètodes destructius i no destructius. Aparells de mesura: flux de saba, dendrometria (contraccions i dilatacions del tronc), porometria (conductància estomàtica), ceptòmetre (coberta vegetal i mesura del LAI i del PAR Interceptat), càmera de Schölander (potencial hídric foliar), medidors de clorofil·la, sensors d’humectació de fulla | |
7. Viticultura de precisió a nivell de parcel·la. Plataformes de mesura en teledetecció. Sensors SRS, mesura del NDVI i del PRI. Index de vegetació diferencial normalitzat, index de reflectancia en cobertes vegetals. Teledetecció i Smart-points. LiDAR (Light detection and ranging). |