Guia docent Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química |
català |
Grau de Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (2018) |
Assignatures |
FONAMENTS DE MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2018_19 |
Assignatura | FONAMENTS DE MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS | Codi | 20244123 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Segon | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1.- Fonaments de microbiologia general. |
1.1.- Concepte de micoorganisme 1.2.- Diversitat microbiana 1.3.- Dinàmica de les poblacions microbianes |
2.- Desenvolupament de la microbiologia dels aliments. | 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments 1.2.- Antecedents històrics |
3.- Condicions que influeixen en el desenvolupament dels microorganismes als aliments. Contaminació dels aliments. |
3.1. Fonts naturals. 3.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització. |
4.- Microorganismes associats als aliments. |
4.1. Microbiota inicial. 4.2. Microorganismes patògens. 4.3. Microorganismes productors d'alteracions. 4.4. Metodologia de la presa i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes. 4.5. Tècniques moleculars aplicades a l'anàlisi microbiològica dels aliments. 4.6. Tècniques ràpides d'identificació dels microorganismes als aliments. |
5.- Principis generals de l'alteració dels aliments. |
5.1. Criteris de comestibilitat. 5.2. Causes d'alteració. 5.3. Classificació dels aliments segons la facilitat amb què s'alteren. 5.4. Factors que determinen el nombre i la classe de microorganismes als aliments. 5.5. Factors que influeixen en el creixement microbià als aliments. 5.6. Canvis causats pels microorganismes. |
6.- Principis generals de la conservació dels aliments. | 6.1. Factors intrinsecs i extrinsecs. 6.2. Asèpsia. 6.3. Eliminació dels microorganismes. 6.4. Manteniment de les condicions anaeròbies. |
7.- Virus i aliments |
7.1. Característiques generals dels virus 7.2. Classificació dels virus 7.3. Tècnica de detecció dels virus als aliments 7.4. Principals grups de virus relacionats amb els aliments |