2009_10
Guia docent 
Escola Universitària de Turisme i Oci
A A 
català 
 
 
Turisme (2002) (Campus Terres de l'Ebre)
 Pràcticum

Pràcticum

L’Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV també ha posat un especial interès per facilitar l’apropament i la inserció dels alumnes al món laboral, així com per garantir el seu aprenentatge pràctic tot aplicant els coneixements que adquireixen a la carrera en empreses reals. Tot això s’articula a través del Pràcticum, el qual consisteix en la realització d’unes pràctiques formatives per part de l’estudiant amb l’objectiu de completar la seva formació Universitària. Aquestes pràctiques s’emmarquen en el corresponent conveni subscrit entre la Universitat Rovira i Virgili i l’empresa o institució que acull l’estudiant

Els alumnes que es matriculen a l’ensenyament de Turisme de la URV han de cursar un total de 12 crèdits de Pràcticum durant la carrera de forma obligatòria. Aquest total de crèdits està dividit en les assignatures Pràcticum I i Pràcticum II que es realitzen, respectivament, al segon quadrimestre de segon i tercer curs. Cadascuna d’aquestes assignatures té una valoració de 6 crèdits acadèmics. El mínim d’hores que s’han d’efectuar és de 180 hores per a cadascuna de les dues assignatures.

Les pràctiques es realitzen en organitzacions i empreses turístiques líders en el mercat, entre les quals hi ha les principals empreses hoteleres i organitzacions turístiques de la Costa Daurada i Universal Mediterrànea. Els alumnes porten a terme les pràctiques en qualsevol de les diferents àrees d’activitat de les organitzacions. Prèviament aquestes organitzacions han d’haver-se acreditat com a entitats col.laboradores de l’Escola Universitària de Turisme i Oci. En tots els casos, la relació que s’estableix entre l’estudiant i l’empresa o institució és estrictament acadèmica i no laboral.

L’estudiant tindrà assignat un tutor universitari i un tutor responsable a l’empresa on realitzi les pràctiques. Les funcions bàsiques d’aquests tutors seran responsabilitzar-se de fixar el pla de treball de cada estudiant, fer un seguiment de les pràctiques efectuades i participar en la valoració d'aquestes tot emplenant el quadern de pràctiques de l’alumne i, per últim,  orientar l’alumne per a la preparació i defensa d’un treball final.

Els estudiants es podran matricular de les assignatures de Pràcticum I i Pràcticum II durant el periode de matriculació anual previst per a cada curs acadèmic, que és durant els mesos de setembre-octubre.

És important que tingueu presents les següents NORMES DE FUNCIONAMENT sobre el pràcticum :

Reconeixement del treball de l’alumne com a pràcticum: els alumnes podran sol•licitar que la feina que estiguin fent actualment pugui ésser reconeguda com a pràctiques dins l’assignatura de Pràcticum II. Aquest fet no serà possible en el cas de l’assignatura Pràcticum I.

Lloc de realització: les pràctiques de Pràcticum I i II hauran de realitzar-se en organitzacions diferents cada curs. L’única excepció a aquesta norma serà l’empresa Port Aventura, atesa la seva dimensió.

Terminis per a l’assignació de les organitzacions: Atesos els tres procediments d’assignació existents: procediment ordinari, cerca de l’empresa per part de l’alumne i reconeixement del treball de l’alumne com a pràcticum (només per a Pràcticum II), s’estableixen les següents condicions:

  1. Procediment ordinari: els alumnes hauran de presentar dins el període que s’estableixi en els mesos d’octubre (1r període) i desembre (2n període) el llistat on relacionaran les propostes de pràcticum ordenades segons ordre de preferència. En cas de no ajustar-se als terminis la qualificació de l’assignatura serà NO PRESENTAT.
  2. Cerca de l’empresa per part de l’alumne: caldrà que l’alumne manifesti la seva intenció al professor coordinador de pràctiques dins el mateix període establert en el procediment ordinari. L’alumne haurà de comunicar al professor coordinador de pràctiques les dades de la persona de contacte a l’empresa. En cas de no ajustar-se als terminis l’alumne haurà d’escollir entre les propostes restants a la base de dades de l’EUTO. Si no ho fa, l’alumne obtindrà la qualificació NO PRESENTAT.
  3. Reconeixement del treball: caldrà que l’alumne manifesti la seva intenció al professor coordinador de pràctiques dins el mateix període establert en el procediment ordinari. L’alumne haurà d’estar matriculat de l’assignatura Pràcticum II i aportar fotocòpia del contracte de treball. En cas de no ajustar-se als terminis l’alumne haurà d’escollir entre les propostes restants a la base de dades de l’EUTO. Si no ho fa, l’alumne obtindrà la qualificació NO PRESENTAT

Exposicions del treball: els alumnes podran utilitzar mitjans audiovisuals en l’exposició del treball de pràcticum. En tot cas hauran d’ajustar-se a la durada establerta (entre 5 i 10 minuts)

Període de realització: no es podran fer les pràctiques a l’estiu (mesos de juliol i agost). El total d’hores de pràctiques a l’empresa haurà de ser de 170 . Les pràctiques hauran de fer-se a temps parcial, amb l’única excepció dels períodes sense docència.

Signatura dels convenis: serà imprescindible que l’alumne tingui el conveni signat abans que comenci l’estada de pràctiques. La redacció del conveni de pràctiques anirà a càrrec del tutor de l’EUTO.

Desaparició de la convocatòria de setembre: ateses les noves directrius europees.

Per a qualsevol dubte sobre el funcionament del pràcticum haureu d’adreçar-vos al professor coordinador de pràctiques. També podreu resoldre els vostres dubtes anant a

http://www.euto.urv.cat/practicum.htm/