Guia docent Facultat de Química |
català |
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009) |
Assignatures |
BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2020_21 |
Assignatura | BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ | Codi | 13214118 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
NUTRICIÓ I SALUT |
Concepte de nutrient, aliment i dieta. Macronutrients i micronutrients (tipus i funcions) Quantitat diària recomanada. Introducció a la genòmica nutricional: nutrigenòmica i nutrigenètica |
MICROBIOTA | Característiques de la microbiota Relació de la microbiota amb l’hoste. Factors de la dieta que modulen la microbiota |
MACRONUTRIENTS | Carbohidrats: Carbohydrate response element-bindingprotein (ChREBP) i regulació de l’expressió gènica per la glucosa. La fructosa de la dieta com generadora de fetge gras. Lípids: Els PPARs com sensors dels àcids grassos. Regulació de l’expressió gènica pels àcids grassos de la dieta (PPARs i SREBPs). Paper de LXR i FXR en el control de l’absorció i eliminació de colesterol. Metabòlits senyalitzadors. Proteïnes i aminoàcids: Valor nutritiu de les proteïnes (index que s’utilitzen per mesurar-la). Importància dels aminoàcids no-essencial en la dieta. Factors de transcripció implicats en la detecció de deficiència d’aminoàcids. Macronutrients i variants genètiques dels individus |
MICRONUTRIENTS | Vitamines hidrosolubles. Metabolisme d’unitats d’1 carboni. Folat, vitamina B6 i vitamina B12 Vitamines liposolubles. Receptors nuclears de la vitamina A i vitamina D Minerals: Sensors de ferro i control de l’expressió gènica. Zinc i expressió gènica. Micronutrients i variants genètiques dels individus |
COMPONENTS NO NUTRIENTS DELS ALIMENTS | Control de la funcionalitat cel.lular per no nutrients |
MODIFICACIONS EPIGENÈTIQUES INDUÏDES PELS NUTRIENTS | Impronta metabòlica Epigenètica nutricional |
METABOLISME ENERGÈTIC I CONTROL DEL PES CORPORAL | Composició corporal. Components de la despesa energètica i mètodes per avaluar-la Control de la ingesta i de la despesa energètica. Hormones involucrades. Moduladors del metabolisme energètic: AMPK, FOXO1 i SIRT 1 Genètica de l’obesitat. |