2020_21
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ
   Continguts
Tema Subtema
NUTRICIÓ I SALUT
Concepte de nutrient, aliment i dieta.
Macronutrients i micronutrients (tipus i funcions)
Quantitat diària recomanada.
Introducció a la genòmica nutricional: nutrigenòmica i nutrigenètica
MICROBIOTA Característiques de la microbiota
Relació de la microbiota amb l’hoste.
Factors de la dieta que modulen la microbiota

MACRONUTRIENTS Carbohidrats: Carbohydrate response element-bindingprotein (ChREBP) i regulació de l’expressió gènica per la glucosa. La fructosa de la dieta com generadora de fetge gras.
Lípids: Els PPARs com sensors dels àcids grassos. Regulació de l’expressió gènica pels àcids grassos de la dieta (PPARs i SREBPs). Paper de LXR i FXR en el control de l’absorció i eliminació de colesterol. Metabòlits senyalitzadors.
Proteïnes i aminoàcids: Valor nutritiu de les proteïnes (index que s’utilitzen per mesurar-la). Importància dels aminoàcids no-essencial en la dieta. Factors de transcripció implicats en la detecció de deficiència d’aminoàcids.
Macronutrients i variants genètiques dels individus
MICRONUTRIENTS Vitamines hidrosolubles. Metabolisme d’unitats d’1 carboni. Folat, vitamina B6 i vitamina B12
Vitamines liposolubles. Receptors nuclears de la vitamina A i vitamina D
Minerals: Sensors de ferro i control de l’expressió gènica. Zinc i expressió gènica.
Micronutrients i variants genètiques dels individus
COMPONENTS NO NUTRIENTS DELS ALIMENTS Control de la funcionalitat cel.lular per no nutrients
MODIFICACIONS EPIGENÈTIQUES INDUÏDES PELS NUTRIENTS Impronta metabòlica
Epigenètica nutricional
METABOLISME ENERGÈTIC I CONTROL DEL PES CORPORAL Composició corporal.
Components de la despesa energètica i mètodes per avaluar-la
Control de la ingesta i de la despesa energètica. Hormones involucrades.
Moduladors del metabolisme energètic: AMPK, FOXO1 i SIRT 1
Genètica de l’obesitat.