2011_12
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Biotecnologia (2005)
 Assignatures
  BIOTECNOLOGIA DE FONGS MICELIALS
   Continguts
Tema Subtema
Bloc I. INTRODUCCIÓ A LA MICOLOGIA 1. Conceptes bàsics en micologia: característiques generales dels fongs, biologia, ecologia i classificació.
2. Mètodes d’estudi dels fongs. Aïllament a partir de diferents substrats. Cultiu al laboratori. Conservació.
Bloc II. TAXONOMIA DELS FONGS MICELIARS. 3. Oomicets: característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància en biotecnologia.
4. Zigomicets: característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància en biotecnologia.
5. Ascomicets: característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància en biotecnologia.
6. Basidimicets: característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància en biotecnologia.
7. Fongs mitospòrics: característiques generals, cicle biològic, gèneres i espècies d’importància en biotecnologia.
Bloc III. ELS FONGS EN BIOTECNOLOGIA. 8. Introducció a la biotecnologia dels fongs. Importància dels fongs en biotecnologia. Desenvolupament històric de la biotecnologia de fongs. Tècniques de producció de biomassa fúngica en biotecnologia (fermentacions i transformacions químiques amb espores). Selecció i millora genètica de soques fúngiques d’utilització industrial.
9. Els fongs en la indústria alimentària. Biomassa fúngica com a font de proteïna Producció d’aliments fermentats. Producció de begudes alcohòliques (vi, cervesa, ..). Producció de enzims. Altres productes bioquímics de d’importància en la indústria alimentària (àcids orgànics, alcohols industrials, sucres, lípids, vitamines, colorants, ...). Cultiu de fongs comestibles.
10. Els fongs en la biotecnologia mèdica. Producció de metabolits secundaris d’importància mèdica (antibiòtics, antivíricos, immunoreguladors, ...). Aplicacions mèdiques dels enzims fúngics. Altres productes bioquímics d’importànica mèdica (alcaloides, trasformacions d’esteriodes, ...).
11. Els fongs en la biotecnologia del medi ambient. Els fongs com intermediaris en la transformació i eliminació de productes químics. Els fongs com agents de biodeterioració i biodegradació.
12. Els fongs en la biotecnologia agrícola. Producció de metabolits secundaris d’aplicació agrícola (pesticides químics, biofertilitzant, giberalines, ...). Control biològic de plagues. Millora de las collites (fosfats insolubles, micorrices ...).
Bloc IV. ELS FONGS COM ORGANISMES PATÒGENS. 13. Els fongs patògens de l’home i els animals. Concepte i tipus de micosis (cutània, subcutània i sistèmica). Tractament.
14. Els fongs fitopatògens. Patologies fúngiques a la planta. Estratègies per a la infecció. Cicle d’una malaltia fúngica. Tècniques de prevenció i control.
CLASSES PRÀCTIQUES 1. Tècniques d’estudi in vitro dels fongs microscòpics.
2. Criteris per a la classificació dels zigomicets, basidimicets, ascomicets i deuteromicets.
3. Tècniques d’aïllament de fongs de diferents substrats.