2019_20
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2014)
 Assignatures
  FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA
   Continguts
Tema Subtema
1. Factors de qualitat en viticultura. Introducció: El medi vitícola i factors de millora de la qualitat del raïm: varietat, clima, sòl i maneig antròpic del cultiu de la vinya. Importància i diversificació de les tipologies de vins, vins vinculats al territori, vins de terroir i varietats viníferes autòctones.
2. Ecofisiologia vitícola. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. Factors de qualitat que afavoreixen el creixement. Fotosíntesi: factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. Reflectància i fluorescència de les clorofil·les. Processos fisiològics que determinen la qualitat de la verema.
3. Relacions hídriques en la vinya. Concepte de l’estrès a les plantes. Factors determinants de l’estrès hídric en el cep. Respostes isohídriques i anisohídriques a l’estrès hídric. Regulació de l’estrès vers la qualitat final del raïm. Gestió de la canòpia, equilibri entre vegetació i collita
4. Canvi climàtic. Evolució i situació actual. Prediccions futures a nivell mundial. Mesures pal·liatives en el maneig del cultiu de la vinya. Adaptacions del cultiu de la vinya en el nou escenari actual: mesures per adaptar i pal·liar l’efecte de la variabilitat climàtica a les noves tendències de vins.
5. Viticultura de precisió a nivell de sòl i clima. Aparells de mesura en sòls: sensors d’humitat, contingut volumètric d’aigua, sensors de salinitat i temperatura. Aparells de mesura de variables climàtiques: sensors d’humitat relativa ambiental, temperatura de l’aire, pluviometria, piranometria, sensors de radiació UV, Radiació PAR, anemometria.
6. Viticultura de precisió a nivell de planta. Mesura de l’estrès: mètodes destructius i no destructius. Aparells de mesura: flux de saba, dendrometria (contraccions i dilatacions del tronc), porometria (conductància estomàtica), ceptòmetre (coberta vegetal i mesura del LAI i del PAR Interceptat), càmera de scholander (potencial hídric foliar), medidors de clorofila, sensors d’humectacio de fulla.
7. Viticultura de precisió a nivell de parcel·la. Teledetecció i espectroradiometria: sensors SRS, mesura del NDVI i del PRI. Index de vegetació diferencial normalitzat, index de reflectancia en cobertes vegetals.