Guia docent Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química |
català |
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010) |
Assignatures |
QUÍMICA I ANÀLISI DELS ALIMENTS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | QUÍMICA I ANÀLISI DELS ALIMENTS | Codi | 20214124 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
9 | Obligatòria | Segon | Anual |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Introducció | Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Procés Analític. Mètodes d'anàlisi químic: oficials (C.E.E. i A.O.A.C.) i usuals |
Aigua | Estructura i Propietats. Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments. Densitat, Extracte Sec. Reaccions d'interés alimentari. Mètodes d’anàlisi |
Glúcids | Tipus i Estructura. Propietats funcionals en els aliments. Enllaç glicosídic. Sucres, Sucres reductors, polisacàrids i fibra. Reaccions d'interés alimentari. Mètodes d’anàlisi |
Proteïnes | Tipus i estructura. Propietats en els aliments. Enllaç peptídic. Interaccions i estabilitat. Desnaturalització. Propietats funcionals. Reaccions d' interés alimentari. Mètodes d'anàlisi. |
Lípids | Tipus i estructura. Propietats en els aliments. Enllaços lipídics. Estabilitat. Àcids grassos, triglicèrids i lípids complexes. reaccions d'interés alimentari. Índexs de qualitat. Màtodes d'anàlisi. |
Matèria Mineral | Distribució i classificació: majoritaris, minoritaris, traces. Propietats als aliments. Interaccions i estabilitat. Mètodes d'anàlisi. |
Additius | Aditius alimentaris: conservants, edulcorants, colorants, altres. Control analítico i mètodes d'anàlisi. |
Anàlisi Sensorial | Introducció a l'anàlisi sensorial dels aliments. Conceptes generals i fonaments teòrics. Sentit de la vista. Sentit de l'olfacte. Sentit del gust. Tipus de proves usades per dur a terme l'anàlisi sensorial. |
Aplicacions específiques | Sistemàtica analítica aplicada a l'anàlisi de grups d'aliments: càrnics, làctics, cereals, ... |