2015_16
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Nutrició i Metabolisme (2012)
 Assignatures
  CULTIUS CEL·LULARS COM A MODEL EXPERIMENTAL PER ESTUDIS NUTRICIONALS
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció al sistema digestiu.
Organització de la paret intestinal. Mucosa. Epiteli intestinal. Tipus cel·lulars:
cèl·lules indiferenciades, cèl·lules caliciformes, cèl·lules endocrines, cèl·lules Paneth, cèl·lules M, enteròcits. Unions intercel·lulars.
2. Funció epitelial de barrera. Vies i mecanismes per a l’absorció intestinal de nutrients.
Via paracel·lular i transcel·lular. Difusió simple. Transport mediat equilibratiu i concentratiu. Paper del components de la dieta sobre l’absorció de nutrients i la funció epitelial de barrera.
3. Fonament dels models experimentals per a l’estudi de l’absorció intestinal de nutrients.
Metodologies in vivo i in vitro per a l’estudi de l’absorció intestinal. Avantatges i limitacions.
4. Biologia dels cultius cel·lulars.
Tipus de cultius. Fonament del cultius cel·lulars utilitzats en estudis nutricionals: aproximació a la fisiologia del sistema digestiu. Línies cel·lulars intestinals: Caco-2, HT-29, IEC-6 i T84.
5. Infraestructura, equipaments i medis de cultiu.
Instal·lacions per al cultiu cel·lular. Requeriments del laboratori de cultius. Equipament per a la manipulació i l’observació de les cèl·lules en cultiu. Medis de cultius: requeriments mínims i suplementació. Suports per al cultiu.
6. Tècniques bàsiques de cultiu cel·lular. Sembra, propagació, manteniment, divisió i conservació de línies. Estratègies de caracterització i diferenciació.
7. Utilització de les cèl·lules intestinals com a model experimental.

Disseny experimental per a l’estudi de la funció epitelial de barrera. Marcadors de la via paracel·lular. Determinació de la resistència elèctrica transepitelial. Disseny experimental per a l’estudi del transport transcel·lular.