2017_18
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA
   Continguts
Tema Subtema
BLOC I ALIMENTACIÓ FUNCIONAL
Tema 0 Introducció . Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 1 Regulació dels aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcionl - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals.
Tema 2 Disseny d'aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.
Tema 3 Fitosterols . Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .
Tema 4 Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Exemples de mercat.
Tema 5 Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.
Tema 6 Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat.
Tema 7 Pèptids bioactius . Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat.
Tema 8 Altres ingredients funcionals. Ús d'altres ingredients funcionals més minoritaris. Característiques . Perspectives de futur.
BLOC II ALIMENTACIÓ PERSONALITZADA
Tema 9 Nutrició i la dietètica: passat, present i futur: La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur.
Tema 10 Dietètica elemental: Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris.
Tema 11 Ingesta dietètica: valoració i validació: Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética.
Tema 12 Valoració de l’estat nutricional: Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...)
Tema 13 Tipus de dietes. Conceptes generals i exemples pràctics
Tema 14 Nutrició en situacions fisiològiques especials: Embaràs, lactància etc
Tema 15 Nutrició aplicada a diverses situacions patològiques de l’individu: obesitat, diabetes..