2023_24
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau en Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Nutrició personalitzada en l'actualitat: aliments funcionals. Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 2 Regulació i disseny d'aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcional - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.
Tema 3 Alimentació saludable. Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris. Ingesta dietètica: valoració i validació: Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética.
Tema 4 Valoració de l’estat nutricional: Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...)
Tema 5 Definició, característiques i efectes de les dietes més importants. Conceptes generals i exemples pràctics
Tema 6 Nutrició en situacions fisiològiques especials: Embaràs, lactància etc
Tema 7 Nutrició en situacions patològiques: obesitat, diabetes, hipertensió..