Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA | Codi | 14224118 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Quart | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
0. Del consumidor al producte: bases legals i científiques |
|
1. Coneixements Jurídics Bàsics |
1.1 Tipus de lleis i disposicions legals a Catalunya, Espanya i Europa. 1.2 Estructura de una disposició legal. Normes Tècniques. |
2. Fonts d'informació en legislació sanitària | 2.1 Cerca en bases de dades i altres fonts d'informació (webs) 2.2 Exposició i comentaris sobre el treball de legislació |
3. Normativa alimentària general | 3.1 Código Alimentario Español i Reglaments Tècnico-Sanitaris 3.2 Registre Sanitari d'Industria i Decret sobre Manipuladors d'Aliments 3.3 Normativa sobre Etiquetatge i Etiquetatge nutricional . 3.5 Normativa sobre Productes dietètics i per usos mèdics 3.6 Normativa relativa a declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments. Addició de vitamines i minerals 3.7 Reglament sobre nous aliments i nous ingredients alimentaris 3.8 Denominacions de Qualitat. |
4. Normativa sobre seguretat alimentària | 4.1 Bases legals sobre Seguretat Alimentària. La traçabilitat 4.2 Les Agències de Seguretat Alimentària. Estructura i funcionament. 4.3 Reglamentació sobre Microbiologia dels aliments 4.4 Reglamentació relativa a la higiene dels productes alimentaris 4.5 El sistema APPCC. Conceptes i metodologia 4.6 Normes tècniques. BRC/IFS 4.7 Reglamentació sobre Residus: Anabolitzants, medicaments i contaminants |
5. Qualitat dels aliments |
5.1 Definició de qualitat dels aliments 5.2 Elaboració d’un nou producte 5.3 Evolució del concepte de qualitat dels aliments al llarg del temps |
6. Qualitat sensorial i organolèptica |
6.1 Definició concepte qualitat sensorial 6.2 L’anàlisi sensorial: anàlisi sensorial descriptiu, discriminatori, del consumidor o test hedònic. |
7. Qualitat nutricional |
7.1 Definició concepte qualitat nutricional 7.2 Anàlisi d’aliments i control de qualitat 7.3 Biodisponibilitat 7.4 Aliments amb propietats saludables: declaracions nutricionals i de propietats saludables 7.5 Bona pràctica clínica en assajos clínics. |
8. Qualitat sanitària i higiènica, d’ús o servei, tecnològica i econòmica |
8.1 Definició conceptes qualitat sanitària, higiènica, d’ús, tecnològica i econòmica 8.2 Qualitat global d’un producte alimentari |