Nutrición y Metabolismo (2012) |
Asignaturas |
CURS DE FORMACIÓN PARA LA EXPERIMENTACIÓN CON ANIMALES |
Contenidos |
DATOS IDENTIFICATIVOS | 2019_20 |
Asignatura | CURS DE FORMACIÓN PARA LA EXPERIMENTACIÓN CON ANIMALES | Código | 13675204 | |||||
Titulación |
|
Ciclo | 2º | |||||
Descriptores | Cr.totales | Tipo | Curso | Periodo | ||||
3 | Optativa | 2Q |
Competencias | Resultados de aprendizaje | Contenidos |
Planificación | Metodologías | Atención personalizada |
Evaluación | Fuentes de información | Recomendaciones |
tema | Subtema |
Tema 1. Introducció a la ciència de l'animal de laboratori |
1.1. Història de l'experimentació animal. |
Tema 2. Legislació. | 2.1. Marc legal europeu, nacional i autonòmic. Comitès ètics. 2.2. Autoritzacions: formularis d'autorització, formularis de sol·licitud d'adquisició d'animals. |
Tema 3. Ética i benestar animal. | 3.1. Principis generals. Les 3 R's. 3.2. Etica i responsabilitats de les persones que treballen amb animals d'experimentació. 3.3. Concepte de dany i dany evitable. Les cinc llibertats dels animals 3.4. Sistema de classificació de sevrita d'un procediment 3.5. Regulacions per a la reutilització d'animals 3.6. Fonts d'informació |
Tema 4. Cura,salut i manipulació d'animals (nivell 1 i 2) | 4.1. Transport, instal·lacions i condicions ambientals d'ubicació dels animals. 4.2. Nutrició i alimentació: requisits nutritius, tipus de dietes i règims alimentaris. 4.3. Microbiologia i malalties de l'animal de laboratori. Influència en la investigació. 4.4. Factors que influencien en el comportament. Homeostasi i estrés. |
Tema 5. Biologia dels animals emprats en l'experimentació. |
5.1. Anatomia i fisiologia comparades. Rossegadors (rata/ratolí). 5.1.1. Rates i ratolins no cosanguínis i no consanguinis 5.1.3. Models animasls: congènics, híbrids, transgènics i knock-outs, altres 5.2. Situacions que poden causar dolor i/o estres. 5.3. Característiques reproductives en rata/ratolí. 5.3.3. Gestació, part i lactància. Índexs de viabilitat i de lactància. |
Tema 6. Reconeixament del dolor patiment i angoixa | 6.1. Índex de severitat, criteris de punt final i supervisió del benestar animal. |
Tema 7. Eutanasia (nivell 1 i 2) | 7.1 Mètodes d'eutanasia 7.2. Eutanàsia en animals conscients i inconscients |
Tema 8. Mètodes alternatius a l'ús d'animals d'experimentació | 8.1. Models in vitro icultius cel·lulars/tissulars 8.2. Tècniques alternatives en farmacologia i toxicologia |
Tema 9. Procediments minimament invasius (nivell 1 teòric i nivell 2 pràctic) | 9.1. Manipulació, immobilització (rata/ratolí). 9.2. Administració de substàncies (vies d'administració) i extracció de mostres (obtenció de sang, orina i femta). 9.2.1. Vies d'administració de tractaments (oral, intragástrica, rectal i parenteral). 9.2.2. Obtenció de mostres de sang. Precaucions i requeriments a tenir en compte en l'obtenció de mostres de sang. 9.2.3. Obtenció de mostres d'orina i femta. 9.2.4. Condicions per a l'obtenció i processament de mostres biológiques. |
Tema 10. Anestesia | 10.1. Concepte d’anestèsia 10.1.1. Elecció de la tècnica anestèsica 10.1.2. Fases de la tècnica anestèsica 10.1.3. Mesures de suport durant la anestesia 10.1.4. Recuperació anestèsica 10.2. Analgèsia: reconeixement i avaluació del dolor 10.2.1. Tècniques d’analgèsia 10.3. Eutanàsia en animals inconscients |
Tema 11. Principis de cirurgia: procediments menors i procediments quirúrgics perllongats | 11.1. Conceptes bàsics en cirurgia de petits animals 11.2. Protocol d'alimentació, dejú i anestesia 11.3. Cures pre i postoperatòries bàsiques 11.4. Identificació dels signes de sofriment animal 11.5. Nomenclatura i manipulació de l'instrumental quirúrgic bàsic 11.6. Mètodes d'extracció de sang: cua, jugular, intracardíaca 11.7. Reconeixement d'estructures internes de l'animal: laparotomia mitja i tancament per plans 11.8. Mètodes de biòpsia de teixits 11.9. Eutanasia en cirurgia |
Tema 12. Diseny de projectes i procediments (nvell 1 i 2) | |
Tema 13. Introducció a l'organització institucional |