2010_11
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  ALIMENTS
   Continguts
Tema Subtema
Bloc1. Bromatologia General Tema1 Bromatologia. Concepte. Desenvolupament històric. Objecte actual de la Bromatologia. Relació amb altres disciplines.
Tema 2 Aliment. Concept. Classificació. Components nutritius i no nutritius.
Tema 3 Qualitat dels aliments. Concepte. Factors que determinen la qualitat. Control de qualitat.

Tema 4 Alteracions dels aliments. Aliments estables, inestables . Alteració física. Alteració microbiològica. Alteració química i bioquímica.

Tema 5 Additius alimentaris. Concepte. Classificació. Aspectes sanitaris del seu us. Aspectes legals.

Tema 6 Propietats sensorials dels aliments. Concepte. La percepció sensorial. Llindars de percepció. Introducció a l’anàlisi sensorial.

Tema 7 Color, olor, sabor, aroma, flavor i textura dels aliments. Components naturals responsables de la olor, el sabor, l’aroma, el flavor i la textura dels aliments. Additius.

Tema 8 Anàlisi d’aliments. Objectiu dels anàlisis. Presa de mostres i preparació. Tipus d’anàlisis. Mètodes oficials d’anàlisis.
Bloc 2. Bromatologia Descriptiva Tema 9 Carn i derivats. Concepte. Composició i estructura del múscul. Conversió del múscul en carn. Classificació. Qualitat de la carn. Composició química. Valor nutritiu. Classificació de derivats càrnics.

Tema 10 Peixos, mariscs y derivats. Concepte. Classificació. Composició química. Valor nutritiu. Derivats.

Tema 11 Ous. Concepte. Classificació. Estructura. Composició química. Valor nutritiu. Derivats.

Tema 12 Llet. Concepte. Classificació. Estructura física de la llet. Composició química. Valor nutritiu. Llet materna. Llet pasteuritzada. Llet esterilitzada. Llet UHT. Llet en pols. Llet condensada i evaporada. Llets fermentades.
Altres derivats làctis: nata, formatge, gelats. Concepte. Composició química. Valor nutritiu.

Tema 13 Olis i greixos comestibles. Concepte. Clasificació. Composició química. Propietats. Valor nutritiu.
Olis y greixos vegetals. Composició química. Característiques. Oli d’oliva: composició química, aspectes nutritius. Altres olis vegetals..
Greixos d’origen animal. Mantega.
Greixos transformats.

Tema 14 Cereals. Concept. Estructura. Composició química dels grans dels cereales. Valor nutritiu.
Farina i derivats. Concepte. Composició química. Valor nutritiu. Derivats de la farina. Pa, pastes alimenticies i cereals per l’esmorçar.

Tema 15 Leguminoses. Concepte. Composició química. Valor nutritiu.
Tubèrculs. Concepte. Composició química. Valor nutritiu.
Hortalitses. Concept. Classificació. Composició química. Valor nutritiu.

Tema 16 Fruites i derivats. Concept. Classificació. Fruites carnoses. Fruits secs. Composició química. Valor nutritiu. Derivats de fruites. Sucs. Nectars. Confeccions de fruites.

Tema 17 Condiments i espècies. Concepte. Generalitats. Sal. Vinagre. Altres espècies.

Tema 18 Aigües de consum. Aigüa natural. Aigüa potable, sanitàriament permisible i no potable. Aigües minerale i de taula.
Begudes no alcohòlicas. Concepte. Classificació. Composició i propietats.
Begudes alcohòlicas. Concepte. Classificació. Vi. Cervesa. Begudes espirituoses.

Tema 19 Aliments estimulants i derivats. Concepte. Classificació. Café. Té. Cacao. Xocolata.

Tema 20 Edulcorants naturals i derivats. Concepte. Classificació. Sucre. Mel. Sirops. Productes de confitería.