2023_24
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
Grau en Treball Social (2009)
 Assignatures
  TREBALL SOCIAL I TRASTORNS MENTALS
DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) TREBALL SOCIAL I TRASTORNS MENTALS Codi 15224218
Ensenyament
Grau en Treball Social (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
6 Optativa 2Q
Modalitat i llengua d'impartició Veure grups activitat
Prerequisits
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
ABELLÁN HERNÁNDEZ, ELISA
Adreça electrònica elisa.abellan@urv.cat
Professors/es
ABELLÁN HERNÁNDEZ, ELISA
Web
Descripció general i informació rellevant

La Salut mental és un element fonamental de la Salut ja que sense ella no hi ha Salut!".

S’ha definit com un estat de benestar que es recolza en la consciència de les pròpies capacitats, el que suposa tolerar les tensions normals de la vida quotidiana, mantenir una ocupació productiva i profitosa, així com una relació solidària amb els altres i la comunitat. Per aquest motiu la promoció, protecció i prevenció de la Salut és clau i no importa només a les ciències de la Salut i la sociologia sinó també a l'economia i la política i és un fenomen plenament social.
La visió de la Salut mental ha de ser inter i multidisciplinari des de una perspectiva més amplia, integral i integradora en el sistema de Salut. S’entén que la valoració de l’estat de Salut va mes enllà de la psicopatologia ja que hem de considerar a la persona i la família, la missió dels diferents serveis, el model de treball en xarxa i el rol dels diferents professionals que intervenen i especialment el del TS dins d'un equip interdisciplinari.
La realitat d'avui és que hi ha una tendència augmentativa a que la població presenti cada vegada més determinats problemes de salut mental d’origen multifactorial i que són un repte per a les societats pel cost que representa. Tenim la responsabilitat de formar-nos en aquesta àrea atenent a que independentment del lloc final on exercim la professió aquests problemes de salut mental poden estar presents de manera significativa.
Es desenvoluparan alguns dels Trastorns de major incidència i s’analitzaran diferents situacions clíniques conflictives per tal de familiaritzar-se amb les repercussions de patir alguns problemes de salut mental greus i discriminar-los dels més lleus. També per aproximar a l'alumnat a les repercussions en el funcionament de les persones i les necessitats socials aparegudes.
L'objectiu d'aquesta assignatura és la de donar una visió ajustada i real, del món de les persones amb problemes de salut mental, desmitificant el funcionament social d'aquestes, lluitant contra el estigma que pateixen i aprenent a identificar les necessitats socials i mèdiques que pateixen per tal de poder discriminar allò que és objecte de la nostra intervenció i així poder desplegar les nostres habilitats i competències com a treballadors socials per poder afavorir el seu benestar.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent