2022_23
Guía docente 
Facultad de Enfermería
A A 
castellano 
 
Grado en Enfermería (Sede Baix Penedès) (2016)
 Asignaturas
  BIOESTADÍSTICA
   Contenidos
tema Subtema
UNITAT TEMÀTICA I: EPIDEMIOLOGIA 1. Investigació epidemiològica. Què és l'epidemiologia. Antecedents històrics. Desenvolupament històric. Objectius de la investigació epidemiològica.
2. Classificació dels estudis epidemiològics. Epidemiologia descriptiva i analítica: estudis transversals, ecològics, longitudinals. Estudis de casos/controls i de cohort. Epidemiologia experimental. Estudis d'intervenció i experimentació. Assaigs clínics aleatoritzats.
3. Cribratges i proves diagnòstiques. Proves de cribratge i estàndards d'or. Validesa d'una prova de cribratge: sensibilitat, especificitat, valor predictiu positiu, valor predictiu negatiu.
4. Epidemiologia de les malalties infeccioses. Cadena de transmissió: agent, ambient, hoste. Transmissibilitat, infectivitat, patogenicitat, letalitat. Número reproductiu bàsic. Immunitat de grup. Epidèmies, malalties endèmiques i pandèmies. Malalties erradicades i eliminades.
5. Mesures en epidemiologia. Mesures de freqüència: prevalença i incidència. Mesures de risc: risc relatiu, odds ràtio.
UNITAT TEMÀTICA II: DEMOGRAFIA 1. Indicadors demogràfics i piràmides d'edat. Indicadors d'estoc i de flux de població. Natalitat, mortalitat, creixement, estructura de població. Esperança de vida. Representacions gràfiques dels indicadors demogràfics.
2. Indicadors demogràfics a Catalunya.
3. Transició demogràfica. Antic règim demogràfic i característiques de les diverses fases de la transició demogràfica. Conseqüències i situació actual de la transició demogràfica.
4. Polítiques de població. Perspectiva històrica de les polítiques de població. Polítiques de foment de la natalitat i de control de la natalitat. Malthusianisme i eugenisme.
UNITAT TEMÀTICA III: ESTADÍSTICA 1. Introducció a l'estadística. Conceptes bàsics: població, mostra, tipus de variables (qualitatives i quantitatives), validesa interna, validesa externa, associació i causalitat.
2. Estadística descriptiva (I): variables categòriques (dicotòmiques, politòmiques i ordinals). Escales de mesura. Distribució de freqüències. Representació gràfica.
3. Estadística descriptiva (II): variables quantitatives (discretes i contínues). Mesures de tendència central (moda, mediana i mitjana). Mesures de posició (quartils, decils i centils). Mesures de dispersió (rang, desviació mitjana, variància i coeficient de variació). Mesures de forma (asimetria, curtosi). Representacions gràfiques de variables quantitatives: diagrama de caixa, histograma. Estadística descriptiva amb el programa JAMOVI.
4. Distribució Binomial i distribució Normal. Càlculs de probabilitats en distribució Normal i Binomial amb aplicacions informàtiques obertes.
5. Estadística inferencial. Estimació puntual, teorema central del límit, error estàndard i intervals de confiança. Contrast d’hipòtesis. Hipòtesis nul·la i alternativa. Nivell de significació “p”. Tipus d’errors (I i II).
6. Estadística inferencial. Introducció a l’anàlisi bivariable: contrastos de mitjanes, anàlisi de correlació i anàlisi d’independència khi quadrat amb el programa JAMOVI.