2013_14
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Grau de Biotecnologia (2009)
 Assignatures
  BIOTECNOLOGIA MOLECULAR ANIMAL I VEGETAL
   Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. INTRODUCCIÓ A LA BIOTECNOLOGIA ANIMAL Definició i objectius. Referent històric de la biotecnologia animal. Fonaments metodològics. Consideracions socials. Principals aplicacions en l'àmbit biomèdic, ambiental i de producció animal.
TEMA 2. ANIMALS COM A REACTIUS DE LABORATORI Poblacions naturals i de laboratori. Efectes de la selecció, consanguinitat, deriva genètica i variabilitat genètica. Estandarització genètica. Transgenització i mutagènesi dirigida. Control de la puresa genètica. Prevenció de la contaminació genètica.
TEMA 3. DESENVOLUPAMENT ANIMAL Epigènesi. Desenvolupament. Fecundació. Reacció acrosomal i cortical. Flux de calci. Zona pelúcida. Segmentació i gastrulació. Mòrula i Blàstul. Ectoderm, Endoderm i Mesoderm. Organogènesi.
TEMA 4. MICROMANIPULACIÓ DE CÈL·LULES EMBRIONÀRIES I FECUNDACIÓ IN VITRO (FIV) Història de la micromanipulació. Aparells de micromanipulació. Procediments més comuns de micromanipulació. Inseminació artificial. Les primeres FIV. FIV en mamífers i en l'espècie humana. Procediments alternatius a la FIV. Fecundació mitjançant microinjecció d'espermatozous. Mètodes derivats. Reconstrucció d'òvuls per la fecundació in vitro. Congelació de gàmetes i embrions. Problemes i futur de la FIV.
TEMA 5. TÈCNIQUES DE CLONATGE Introducció. Clonatge per transferència nuclear. Principals problemes i dificultats. Genome reprogramming. Sincronització cel·lular. Perspectives i aplicacions. "Dolly, Polly i Molly". Clonatge terapèutic.
TEMA 6. TRANSGÈNESI ANIMAL I Conceptes bàsics. Mètodes d'obtenció d'animals transgènics. Variables i problemes de cada mètode. Animals transgènics amb integració dirigida per recombinació homòloga: knockouts i knockins. Mètodes de selecció de la recombinació homòloga. Disseny experimental per l'obtenció d'un ratolí knockout. Ús del "gene targeting" per l'anàlisi de l'expressió gènica. Knockouts condicionals i el sistema Cre-LoxP. Altres utilitats del sistema Cre-LoxP: enginyeria cromosòmica i sistemes d'activació i repressió gènica irreversibles. Knockdowns. Tècniques d'RNAi i morfolinos en animals sencers
TEMA 7. TRANSGÈNESI ANIMAL II Animals transgènics amb integració no específica. Aplicacions a la ciència bàsica. Anàlisi de la regulació gènica. Anàlisi de la sobreexpressió i expressió ectòpica de gens. Sistemes de control de l'expressió. Identificació de nous gens amb tècniques "d'enhancer-promoter" i "gene-traps". Bancs de dades de Gene-trap. Animals transgènics en la recerca aplicada. Models animals en malalties humanes: malaltiesmonogèniques i multifactorials. Aplicacions biotecnològiques dels transgènics: animals transgènics com a bioreactors. Animals modificats genèticament amb valor afegit. Animals transgènics i xenotransplantaments.
TEMA 8. APLICACIÓ DE LA TRANSGÈNESI A LA RAMADERIA Introducció. Creixement i composició del cos. Rutes bioquímiques i qualitat dels productes. Granja de gens. Resistència a malalties.
TEMA 9. TRANSGÈNICS I PATOLOGIA I Diabetes mellitus. Obesitat. Utilització d'animals transgènics pel desenvolupament de nous protocols de teràpia gènica per aquestes malalties.
Càncer. Estudi d'oncogènesi i antioncogènesi en animals transgènics.
TEMA 10. TRANSGÈNICS I PATOLOGIA II Utilització d'animals transgènics en neurociències. Utilització d'animals transgènics en l'envelliment.
TEMA 11. INTRODUCCIÓ A LA BIOTECNOLOGIA VEGETAL La millora genètica clàssica enfront l'enginyeria genètica vegetal
TEMA 12. ANATOMIA I FISIOLOGIA VEGETAL Meristemes primaris i secundaris. Parènquima, coplènquima i esclerènquima. Xilema primari i secundari. Floema primari i secundari. L'arrel: estructura i funció. La fulla: estructura i funció. Membranes i transport de soluts. El paper de les hormones en el desenvolupament vegetatiu i correlacions amb el creixement
TEMA 13. EL GENOMA DE LES PLANTES Genoma nuclear, plastoma i condrioma. Factors de transcripció en plantes. Splicing alternatiu.
TEMA 14. CULTIU IN VITRO Equipament necessari, preparació i composició dels medis. Macronutrinets i micronutrients. Reguladors del creixement vegetal. Tipus de cultius (callus, protoplasts , cultiu embrions, etc).Regeneració de plantes. Organogènesi.
TEMA 15. ADN RECOMBINANT EN VEGETALS Mètodes de transformació. Transformació mediada per Agrobacterium. El plàsmid Ti. Disseny i construcció de vectors. Vectors binaris. Marcadors de selecció. Gen reporters
TEMA 16. GENS I TRETS D'INTERÈS PER PLANTES TRANSGÈNIQUES. "PLANT BREEDING" Herència simple vs. complexa. Fenotip vs. genotip. Diversitat, adaptació i ideotips. Pedegree breeeding. Backcross breeding. Marker assisted selection (QTL). Mutation breeding.
TEMA 17. ENGINYERIA GENÈTICA DE PLANTES 1. MANIPULACIÓ GENÈTICA DE LA RESISTÈNCIA A HERBICIDES Concepte d'herbicida. Estratègies pel disseny de la resistència a herbicides. Resistència a Glyphosate. Roud-up ready. Glufosinate. Bromoxynil. Impacte dels cultius resistents a herbicides
TEMA 18. ENGINYERIA GENÈTICA DE PLANTES II. MANIPULACIÓ GENÈTICA DE RESISTÈNCIA A PLAGUES. L'aproximació del Bacillus thuringiensis. L'ús de Bt com a biopesticida. Resistència a Bt. Impacte ambiental dels cultius Bt. L'estratègia "Copy Nature".
TEMA 19. ENGINYERIA GENÈTICA DE PLANTES III. RESISTÈNCIA A PATOLOGIES Aproximacions no-GM. Interaccions planta-patògen. Vies naturals de resistència a patologies. Aproximacions biotecnològiques de resistència a patologies.
TEMA 20. ENGINYERIA GENÈTICA DE PLANTES IV. ESTRATÈGIES PER ENGINYERIA DE RESISTÈNCIA A L'ESTRÉS La natura de l'estrés abiòtic. La natura de l'estrés al dèficit hídric. Manipulació de la tolerància a estrés-hídrics específics. Estratègies alternatives a l'estrés tèrmic (fred vs. calor). Efectes secundaris de l'estrés abiòtic (producció de ROS). Enginyeria en la tolerància a ROS
TEMA 21. ENGINYERIA GENÈTICA DE PLANTES V. MILLORA DE LA PRODUCCIÓ I QUALITAT DE CULTIUS La manipulació genètica de la maduració de la fruita. (textura, color,biosíntesi d'etilè). Enginyeria per la manipulació de la composició proteica per la millora en la nutrició. Enginyeria per la manipulació del rendiment del cultiu i per l'increment en la fotosíntesi.
TEMA 22. ENGINYERIA GENÈTICA DE PLANTES VI. MOLECULAR FARMING/"PHARMING" Carbohidrats i lípids. Producció de carbohidrats. Enginyeria metabòlica de lípids. Bioplàstics. Farming molecular de proteïnes. Sistemes de producció. Producció d'enzims per ús industrial. Plantibodies. Vacunes.