2019_20
Guia docent 
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química
A A 
català 
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
 Assignatures
  QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS
   Continguts
Tema Subtema
BLOC 1: ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE
- Definicions relacionades amb la qualitat de producte:

o Normativa i legislació alimentàries
o Identificació de producte: CAE
o Criteris de qualitat segons la legislació
o Especificacions de matèries primeres, de productes intermitjos, productes acabats, plans de qualitat de producte
o Diferencies entre: control de qualitat, assessorament de qualitat, gestió de qualitat

TEMA 2: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUÏNITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES ALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat

TEMA 3: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- La capacitat tècnica del laboratori alimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat
- El control de qualitat dels resultats del laboratori
- Els equips de mesura i assaig
- Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig
BLOC 2: LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Traçabilitat endavant, endarrera i de procés
- Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte
- Legislació aplicable

TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- Introducció al registre sanitari de la indústria alimentària
- La implantació d’un sistema APPCC en la indústria alimentària: principis del sistema, passos a seguir, arbre de decisions
- Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’indústria
- Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’indústria
- Mesures preventives
- PCCs
- Pla APPCC
BLOC 3: SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000
- ISO 9001:2018. Requisits del sistema de gestió de qualitat a la indústria problema
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Identificació dels fluxogrames de cada procés de l’empresa
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat propis
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA

TEMA 7: COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar l'APPCC

TEMA 8: PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR ALIMENTARI
- Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estàndards: BRC, IFS, ISO 22000
- Desenvolupament dels plans Food Defense i Food Fraud necessaris per a la norma IFS

TEMA 9: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- Antecedents, concepte i objectius
- La 14001:2018 en la indústria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària