Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
SALUT PÚBLICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2014_15 |
Assignatura | SALUT PÚBLICA | Codi | 14224125 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
5 | Obligatòria | Segon | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS | Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. La epidemiologia a la Salut pública. Funcions de la salut pública. Medicina preventiva.. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció. Models explicatius del procés de salut-malaltia. Explicacions causals. Principi de causalitat. Formulacions metodològiques de la causalitat. El procés de emmalaltir. Models explicatius del procés de salut-malaltia. Determinants socials. Equitat social. Accions i actors socials. L’evolució històrica de la Salut pública. Evolució dels conceptes relatius a la higiene. La obra de Johann Peter Frank. La salut Pública al segle XX. Genètica i Salut Pública. Importància sanitària de les malalties genètiques. Epidemiologia genètica. Aplicacions de la genètica en el control i la prevenció de la malaltia. (mesures generals, preconcepcionals, durant l’embaràs, postnatals). Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. Organització i sistemes de vigilància epidemiològica. Estudi de les epidèmies |
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS | Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva. Registre alimentari per pesada precisa Registre alimentari per estimació Mètodes d’entrevista: Record-24 hores Mètodes d’entrevista: Història dietètica Qüestionari de valoració del consum alimentari Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari. |
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA | Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Estratègies preventives: actuació sobre els factors de risc. Nivells i programes de prevenció. Malaltia isquèmica coronària. Epidemiologia i mesures preventives Malaltia cerebrovascular. Epidemiologia i mesures preventives Càncer. Epidemiologia i mesures preventives Estat Nutricional en ferro. Anèmies Nutricionals. Epidemiologia i mesures preventives Sobrepès i Diabetis. Epidemiologia i mesures preventives Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb el tabac. Tipus de prevenció. Intervencions. Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb l’alcohol. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb l’alcoholisme. Tipus de prevenció. Intervencions. Epidemiologia i mesures preventives del consum de drogues il•legals. Concepte i classificació de les drogues causants de dependències. Epidemiologia i prevenció. Epidemiologia i consell de l'activitat física. Concepte d'activitat física, exercici físic i forma física. Epidemiologia de l'activitat física. Efectes positius i inconvenients de l'activitat física sobre la salut i la malaltia. Promoció de l'exercici físic. Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Importància sanitària. Epidemiologia dels diferents tipus d'accidents: de trànsit, domèstics, peri-domèstics i esportius. Mesures de prevenció en els accidents Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball. Malalties professionals. Criteris i política preventiva. Formes d’intervenció. Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Importància i fases de les malalties transmissibles. Cadena epidemiològica. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles. Epidemiologia i mesures preventives en la tuberculosi. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció. Epidemiologia i mesures preventives de les malalties de transmissió sexual i hepatitis. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció. |
SEMINARIS |
1. Nivells de prevenció 2. Factors de risc 3. Modificació dels estils de vida |
Pràctiques |
Pràctica 1: Mètodes de valoració del consum alimentari. Pràctica 2: Mètodes de valoració del consum alimentari. Pràctica 3: Mètodes de valoració del consum alimentari. Pràctica 4: Salut Laboral. |