2016_17
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  SALUT PÚBLICA
   Continguts
Tema Subtema
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. La epidemiologia a la Salut pública. Funcions de la salut pública.
Medicina preventiva.. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció.
Models explicatius del procés de salut-malaltia. Explicacions causals. Principi de causalitat. Formulacions metodològiques de la causalitat. El procés de emmalaltir.
Models explicatius del procés de salut-malaltia. Determinants socials. Equitat social. Accions i actors socials.
L’evolució històrica de la Salut pública. Evolució dels conceptes relatius a la higiene. La obra de Johann Peter Frank. La salut Pública al segle XX.
Genètica i Salut Pública. Importància sanitària de les malalties genètiques. Epidemiologia genètica. Aplicacions de la genètica en el control i la prevenció de la malaltia. (mesures generals, preconcepcionals, durant l’embaràs, postnatals).
Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. Organització i sistemes de vigilància epidemiològica. Estudi de les epidèmies
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
Registre alimentari per pesada precisa
Registre alimentari per estimació
Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
Mètodes d’entrevista: Història dietètica
Qüestionari de valoració del consum alimentari
Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Estratègies preventives: actuació sobre els factors de risc. Nivells i programes de prevenció.
Malaltia isquèmica coronària. Epidemiologia i mesures preventives
Malaltia cerebrovascular. Epidemiologia i mesures preventives
Càncer. Epidemiologia i mesures preventives
Estat Nutricional en ferro. Anèmies Nutricionals. Epidemiologia i mesures preventives
Sobrepès i Diabetis. Epidemiologia i mesures preventives
Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb el tabac. Tipus de prevenció. Intervencions.
Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb l’alcohol. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb l’alcoholisme. Tipus de prevenció. Intervencions.
Epidemiologia i mesures preventives del consum de drogues il•legals. Concepte i classificació de les drogues causants de dependències. Epidemiologia i prevenció.
Epidemiologia i consell de l'activitat física. Concepte d'activitat física, exercici físic i forma física. Epidemiologia de l'activitat física. Efectes positius i inconvenients de l'activitat física sobre la salut i la malaltia. Promoció de l'exercici físic.
Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Importància sanitària. Epidemiologia dels diferents tipus d'accidents: de trànsit, domèstics, peri-domèstics i esportius. Mesures de prevenció en els accidents
Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball. Malalties professionals. Criteris i política preventiva. Formes d’intervenció.
Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Importància i fases de les malalties transmissibles. Cadena epidemiològica. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles.
Epidemiologia i mesures preventives en la tuberculosi. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció.
Epidemiologia i mesures preventives de les malalties de transmissió sexual i hepatitis. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció.
SEMINARIS
1. Nivells de prevenció
2. Factors de risc
3. Modificació dels estils de vida
Pràctiques
Pràctica 1: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 2: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 3: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 4: Salut Laboral.