Guia docent Facultat de Medicina i Ciències de la Salut |
català |
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
SALUT PÚBLICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2017_18 |
Assignatura | SALUT PÚBLICA | Codi | 14224125 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
5 | Obligatòria | Segon | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS | Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. Funcions de la salut pública. Medicina preventiva. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció. Models explicatius del procés de salut-malaltia. Explicacions causals. Principi de causalitat. Formulacions metodològiques de la causalitat. El procés de emmalaltir. Models explicatius del procés de salut-malaltia. Determinants socials. Equitat social. Accions i actors socials. L’evolució històrica de la Salut pública. E Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. |
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS | Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva. Registre alimentari per pesada precisa Registre alimentari per estimació Mètodes d’entrevista: Record-24 hores Mètodes d’entrevista: Història dietètica Qüestionari de valoració del consum alimentari Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari. |
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA | Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Epidemiologia, factors de risc i prevenció de els malalties prevalents: Malalties cardiovasculars, càncer obesitat diabetis, anèmies, etc... Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac, l’alcohol, drogues il•legals. Epidemiologia i consell de l'activitat física. Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball. Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles. |
SEMINARIS |
1. Nivells de prevenció 2. Factors de risc 3. Modificació dels estils de vida |
Pràctiques |
Pràctica 1: Mètodes de valoració del consum alimentari. Pràctica 2: Mètodes de valoració del consum alimentari. Pràctica 3: Mètodes de valoració del consum alimentari. Pràctica 4: Mètodes de valoració del consum alimentari. |