Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
SALUT PÚBLICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2022_23 |
Assignatura | SALUT PÚBLICA | Codi | 14224125 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
5 | Obligatòria | Segon | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS | Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. Funcions de la salut pública. Medicina preventiva. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció. Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. Demografia sanitaria |
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS | Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva. Registre alimentari per pesada precisa Registre alimentari per estimació Mètodes d’entrevista: Record-24 hores Mètodes d’entrevista: Història dietètica Qüestionari de valoració del consum alimentari Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari. |
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA | Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Epidemiologia, factors de risc i prevenció de els malalties prevalents: Malalties cardiovasculars, càncer obesitat diabetis, anèmies, etc... Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac, l’alcohol, drogues il•legals. Epidemiologia i consell de l'activitat física. Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball. Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles. |
SEMINARIS |
1. Nivells de prevenció 2. Factors de risc 3. Modificació dels estils de vida |
Pràctiques i seminaris |
1. Factors de risc. Nivells de prevenció 2. Mètodes de valoració del consum alimentari. |
A causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 poden haver-hi canvis en la docència, avaluació i calendaris del curs 2020-21. Aquests canvis s’informaran a l’espai Moodle de cada assignatura. | En cas que el Deganat informe que s'ha d'aplicar el pla de confinament per la pandèmia de COVID: 1.- La docència es realitzarà en l'horari previst a les agendes acadèmiques, de la següent forma: - Les classes teòriques : virtuals. - Els seminaris: Presencial. En cas que l'aforo de les aules sigui inferior al del grup d'estudiants es farà: virtual - Les pràctiques en aules docents: Presencial - Les pràctiques en aules d'informàtica: Presencial, dividint l'horari en dos parts , deixant 20 minuts de descans i ventilació; i dividint el grup de pràctiques en 2 per assistir a la primera o a la segona part. L'avaluació està indicada en el seu apartat |